fbpx

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju

Novice

V Velenju je urejen eden izmed najbolj sodobnih tehničnih muzejev v Evropi. Muzej je nastal v avtentičnih prostorih na področju jaška Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini tudi začelo. Do podzemnega dela se z dvigalom spustite 160 metrov globoko, potem pa obiskovalci s pomočjo vodiča in svetlobnih ter zvočnih efektov spoznajo nastanek premoga, […]

V Velenju je urejen eden izmed najbolj sodobnih tehničnih muzejev v Evropi. Muzej je nastal v avtentičnih prostorih na področju jaška Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini tudi začelo.

Do podzemnega dela se z dvigalom spustite 160 metrov globoko, potem pa obiskovalci s pomočjo vodiča in svetlobnih ter zvočnih efektov spoznajo nastanek premoga, njegovo odkritje in pridobivanje skozi zgodovino in danes. V spominu še posebej ostaneta sceni o eksploziji metana leta 1893 in o odstreljevanju na delovišč ih. Obiskovalci dobijo tudi rudarsko malico in se popeljejo s prevoznim trakom ter za konec obiska na eni najdebelejših plasti premoga na svetu, s podzemno železnico. Muzej je varen in ga lahko obiščejo tudi invalidi na vozičkih, ki jih je treba predhodno najaviti. Multimedijska zgodba v celotnem muzeju je urejena za obiskovalce v slovenskem, angleš kem, nemškem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Muzej je za svoje delovanje dobil številna priznanja, med katerimi je tudi Posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma za leto 2001.

Koroška cesta
Stari jašek
3320 Velenje
tel: (03) 58 70 997
www.rlv.si/muzej

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!