fbpx

Na Martinovo soboto se vidimo v Šmartnem ob Paki

Novice

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ima tudi v teh jesenih dneh polne roke dela. Vsak četrtek in soboto vzamejo člani omenjene ekipe pot pod noge in jo mahnejo naokoli ter poslušalkam in poslušalcem številnih radijskih postaj postrežejo s koristnimi in aktualnimi turističnimi informacijami. Tako je bilo tudi ob obisku Šmartnega ob Paki, kjer se […]

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ima tudi v teh jesenih dneh polne roke dela. Vsak četrtek in soboto vzamejo člani omenjene ekipe pot pod noge in jo mahnejo naokoli ter poslušalkam in poslušalcem številnih radijskih postaj postrežejo s koristnimi in aktualnimi turističnimi informacijami. Tako je bilo tudi ob obisku Šmartnega ob Paki, kjer se med drugim vsako leto dogaja vesela Martinova sobota.

Imamo kaj pokazati

Občina Šmartno ob Paki je ena tistih destinacij, ki slehernemu gostu, popotniku ima kaj pokazati, in sicer v obliki krajših enodnevnih izletih. »Med temi bi veljalo izpostaviti cerkev Sv. Križa na znameniti gori Oljki, slikovito Martinovo pot dolgo 26 kilometrov, razvaline starega gradu, cerkev Sv. Martina v centru kraja, spomenika obeh vojn in mladinski center z mladinskim hotelom, kjer smo že gostili popotnike z vseh kontinentov,« je povedal Alojz Podgoršek, župan občine Šmartno ob Paki in dodal, da so v zadnjih letih še posebej ponosni na dobro vino. Slednjega je med domačimi vinogradniki vedno več, na pokušino pa je v številnih zidanicah, tudi takšnih iz 16. in 17. stoletja. Kot nalašč bo torej prihajajoči praznik sv. Martina, ko v Šmartnem ob Paki pripravljajo tradicionalno prireditev Martinova sobota.

Sobota v znamenju Martina

Kot zatrjuje Franc Malus, predstavnik Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki je bila letošnja letina grozdja zelo dobra, tako da so zadovoljni in seveda, na podlagi visoke vsebnosti sladkorja in primernih kislin, pričakujejo dobro vino. Z mladim vinom se bodo člani Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki predstavili tudi na tradicionalni prireditvi Martinova sobota. Na pokušino bodo vzorci pridelanih belih in rdečih vin. Kot se spodobi za martinovanje pa se obeta tudi krst, ki bo iz mošta naredil vino. Poleg vinogradnikov se bodo na Martinovo soboto v Šmartnem ob Paki predstavile tudi vaške skupnosti. V okviru turističnega društva Šmartno ob Paki pripravljajo, kot je pojasnil Zdravko Ramšak, predsednik Turističnega društva Šmartno ob Paki, pokušino kulinaričnih dobrot, predvsem pa tudi prikaz starih ljudskih opravil, ki jih v današnjih časih le še redko vidimo, denimo izdelovanje preje, pridelava olja na star način, izdelava opeke.

Vozi me vlak v Šmartno ob Paki

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Šmartno ob Paki ima bogato železniško tradicijo. Prvi vlak se je namreč v tem kraju ustavila davnega leta 1891. Od takrat dalje je bil omenjeni kraj vselej izhodišče za odkrivanje krajev Zgornje Savinjske doline, vključno z Logarsko dolino. Ker je sodelovanje občinskega vodstva in holdinga Slovenskih železnic dobro, sta oba partnerja podpisala pogodbo o sodelovanju, katera ju zavezuje k razvoju programskih vsebin na področju javnega železniškega prometa in širših turističnih vsebin. Gorazd Hartner, šef notranjega potniškega prometa v holdingu Slovenske železnice pa z veseljem pove, da bo na Martinovo soboto, iz Celja in Velenja v Šmartno ob Paki peljal poseben Martinov vlak. Slednji sicer velja v teh veselih dneh praznika vina ne le za ugodno, ampak predvsem za najvarnejše prevozno sredstvo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!