fbpx

Nad Parizom Air de Paris – za boljši zrak

Novice

Če se v Parizu te dni zazrete v zrak, boste nad mestom opazili ogromen balon, ki meščane obvešča o kakovosti zraka v francoski prestolnici. Kar se tiče onesnaženosti ozračja, se Pariz ne razlikuje od drugih evropskih mest, saj ima dobre in slabe dni. A v Parizu ni treba biti znanstvenik, da bi čutili razliko, saj […]

Če se v Parizu te dni zazrete v zrak, boste nad mestom opazili ogromen balon, ki meščane obvešča o kakovosti zraka v francoski prestolnici.

Kar se tiče onesnaženosti ozračja, se Pariz ne razlikuje od drugih evropskih mest, saj ima dobre in slabe dni. A v Parizu ni treba biti znanstvenik, da bi čutili razliko, saj je treba le pogledati v zrak.

150 metrov nad mestnim parkom Andre Citroen v 15. pariškem okrožju plava Air de Paris, ogromen helijev balon, ki s spreminjanjem barve Parižanom sporoča, kako dobra ali slaba je kakovost zraka. Ko je kakovost dobra, se balon, ki je širok 22 metrov in dolg 32 metrov, obarva zeleno, ko je ozračje slabo, pa je balon rdeče barve. Če je kakovost zraka nekje vmes, se balon obarva oranžno.

Kakovost zraka merijo z več deset senzorji, ki merijo stopnjo dušikovega dioksida, ozona in prašnih delcev po vsem mestu. Zelo je uporaben za ljudi, ki imajo težave z dihanjem, in za mestne oblasti, da vzpostavijo omejitve v prometu, če je to treba.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!