fbpx

Najbogatejša ležišča diamantov

Novice

Najbogatejša ležišča diamantov so v Indiji, Braziliji in južnoafriški pokrajini Cap. V tej pokrajini je mnogo diamantnih rudnikov. Diamanti so kristali iz čistega ogljika, prozorni in ponavadi brezbarvni. Obdelani kot briljanti so dragocen nakit. Zaradi njihove trdote jih uporabljajo v industriji za vrtanje ali brušenje. Najbolj znani diamantni rudniki so v Kimberleyu in v Pretoriji, […]

Najbogatejša ležišča diamantov so v Indiji, Braziliji in južnoafriški pokrajini Cap. V tej pokrajini je mnogo diamantnih rudnikov. Diamanti so kristali iz čistega ogljika, prozorni in ponavadi brezbarvni. Obdelani kot briljanti so dragocen nakit.

Zaradi njihove trdote jih uporabljajo v industriji za vrtanje ali brušenje. Najbolj znani diamantni rudniki so v Kimberleyu in v Pretoriji, na meji pokrajin Cap in Orange (JAR). Treba je izkopati in prebrati na tone modrikastega kamenja kimberlita, da dobijo nekaj surovih diamantov. Največji diamant, kar jih doslej pozna svet, so našli leta 1905 v Transvaalu. Tehtal je 106 gramov. Zdaj je vdelan med dragulje na angleški kraljevski kroni. Najtrši izmed večjih diamantov, imenovan Tegent, je bil last Filipa Orleanskega, francoskega regenta. Zdaj je shranjen v Louvru.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!