fbpx

5 najbolj nenavadnih muzejev na svetu

Potovanja

Bi obiskali muzej gorčice?

Ko potujemo, se slej ko prej ustavimo tudi v muzeju ali galeriji. In ko imamo dovolj umetnosti, znanosti in zgodovine, se lahko podamo v manj znane lokalne muzeje, ki bi jih lahko poimenovali s “čudni, drugačni in nenavadni”.

# Muzej slabih umetnosti, Massachusetts, ZDA

V muzeju najdemo več kot 600 kosov umetnin, ki so tako slabe, da si zaslužijo posebno pozornost. Sicer je dojemanje umetnosti subjektivna stvar vsakega posameznika, a muzej je zbral slabe umetnine, ki so sicer imele potencial in željo po vrhunskem delu, a so se klaverno končale.

# Muzej pasjih ovratnic, Kent, Anglija

Zbirka sega dobrih 100 let  nazaj v preteklost. Ali vas zanima kako izgleda sredneveška ovratnica za naše pasje prijatelje? Ste na pravem mestu.

moderno: “Pompidou center je bil tudi meni všeč. Od takih modernih me je navdušil tudi muzej Danubiana v Bratislavi. Pa Mumok na Dunaju. Tudi ljubljanski MSUM se kar lepo razvija. Mi je pa nekako bolj všeč “klasično” slikarstvo, ampak ko zaideš v ogromne muzeje ala Prado, Louvre … je vse tako ogromno in vsega preveč na kupu. Lepo, ampak na koncu pravzaprav ne veš prav dobro, kaj vse si videl. Mi je pa zdajle prišel na misel en tak biserček med muzeji, vsaj za moj okus, muzej Sorolla v Madridu. V slikarjevi hiši v andaluzijskem stilu z lepim vrtom, lepe slike, ravno prav veliko, da si napaseš oči, uživaš v slikah in se malce spočiješ od madridskega vrveža.”

# Muzej solnic in popernic, Tennessee, ZDA

Antropologinja Andrea Ludden piše študijo na temo solnic in popernic. V muzeju je razstavila lastno zbirko z več kot 22.000 eksponati.

# Narodni muzej gorčice, Wisconsin, ZDA

Ideja za muzej izvira iz pripetljaja iz življenja Barryja Levensona – lastnika muzeja. Po tem, ko je njegova najljubša bejzbolska skupina, Boston Red Sox, izgubila na tekmovanju World Series leta 1986, se je Barry odpravil v trgovino iskat smisel življenja, kjer je slišal, kako se gorčica pogovarja z njim. Prišepnila mu je: “Če nas vzameš, bo vse dobro”. Nekaj let kasneje je pustil službo v upravi in odprl, kar danes velja za največjo atrakcijo Wisconsona – muzej gorčice.  Ta vsebuje več kot 5624 primerov gorčice iz 50 zveznih držav. Nepresenetljivo lahko gorčico seveda tudi kupite.

# Muzej zlomljenih src, Zagreb, Hrvaška

Umetnika Olinka Vistica in Dražen Grubišić sta odprla razstavo predmetov iz propadlih zvez, ki so ji jih zaljubljenci v času veze podarili drug drugemu. Ne veste kam s stvarmi vašega bivšega? Muzej sprejema donacije.

Sledite nam

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Save


Sledite nam


RSS Ustavi se!