fbpx

Nočitev z zajtrkom na vlaku, potem pa na potep

Aktivnosti, Novice, Potovanja, Zanimivosti

Le kaj je lepšega, kot brezskrbno stopiti na stopnice vlaka, kajpak že s karto za mednarodni promet v žepu, ki smo jo kupili na Slovenskih železnicah, domačim pomahati v slovo in že se znajdemo v drugačnem svetu, med še neznanimi obrazi sopotnikov in za povrh na poti v neznano dogodivščino!

Če se odločimo za vlak s spalnikom, si bomo gotovo naredili odlično uslugo, za katero nam bosta naslednji dan spočit um in telo, še kako željna takojšnjega ogleda znamenitosti tujih prestolnic, nadvse hvaležna!

Kadar pot traja več kot osem, lahko tudi 12, 13 ur ali še več, je spalnik prav gotovo najboljša izbira, sploh, če na pot odrinete ponoči, zjutraj pa bi radi na svojo ciljno destinacijo prišli čim bolj sveži…

Še dobro se spomnim lastnega, kljub udobju sedežev vlaka, skoraj mukotrpnega cijazenja leta 2002 čez švicarske Alpe do Züricha, pri tem pa ni bilo v ‘pomoč’ menjanje dveh vlakovnih kompozicij (če se prav spomnim, se je prvo zgodilo na avstrijskih tleh), nadvse dolg carinski pregled (bili so to še drugi časi), potolažil me ni niti kasneje pogled na veličasten, s snegom posut Matterhorn (bilo je januarja) ter pregrešno drage slaščice iz čudovito založenega bara švicarskega vlakovnega prevoznika.
Iz Ljubljane sem krenila ob nečloveško zgodnji uri, prispela pa v Zürich šele okoli šestih zvečer. Lahko sem se le še zvalila v taksi in šla preizkusit udobno hotelsko posteljo. O, kaj bi takrat dala, da bi si izbrala spalnik in prišla v to lepo švicarsko mesto že v dnevnih urah!
Dobesedno sem se preklinjala, zakaj nisem namesto zgodnje jutranje ure odhoda raje izbrali nočne in dala tisti ne tako zelo dragi pribitek za spalnik. No, še danes obžalujem, saj razumete. Danes bi se odločila modrejše, pa tudi povezave s Zürichom so veliko bolj moderne ter pogostejše, kot v mojih mladih letih, ko sem šla tja obiskat ljubčka s švicarskim potnim listom…

V Švico ali raje Nemčijo, morda pa na Madžarsko?

Torej, zadeva je taka: Stopiš na vlak, se udobno namestiš, si pripraviš osnovne higienske potrebščine in kreme ter pižamo že vnaprej, za silo zložiš svoje stvari na police, se seznaniš s svojimi ‘sospalci’ in greš še na lahek večerni obrok v restavracijo na vlaku. Potem zaspiš kot jagenjček na postelji spalnika, vlak se pozibava po tirih in te prijetno uspava v miren sen, zjutraj pa se prebudiš v denimo Zürichu ali pa po želji v Münchnu, za kamor prav tako lahko najamete spalnik. In če gre vsa družina, imate lahko ves spalnik samo zase! Medtem ko do Münchna in Züricha vozijo tudi vlaki z opcijo spalnikov, pa na nočnem vlaku do Budimpešte dobite ležalnik. Da, Budimpešta, kamor lahko iz glavne železniške postaje v Ljubljani odpotujete že za pičlih 9 evrov v eno smer, je še ena priljubljena destinacija tako slovenskih kot mednarodnih popotnikov in turistov, zato se ji bomo v nadaljevanju še nekoliko posvetili…
Prestolnica Madžarske je veličastno mesto ob bregovih Donave, polno mostov, ki jo povezujejo. Opera, Parlament in Kraljeva palača pa so samo nekateri od utrinkov iz bogate izložbe Budimpešte, res nepozabnega mesta. Po celodnevnem sprehodu se vam bo zvečer prilegla večerja v tradicionalni madžarski gostilni – čardi s cigansko glasbo in plesom, ki vas bo prebudil in napolnil z novo močjo.

Zakaj v Budimpešto?

Začnimo kar z zadnje omenjeno, torej z madžarsko prestolnico, pri čemer bi radi opozorili še na zanimivost, da obstaja tako imenovani Poletni nočni vlak med Koprom in Budimpešto, razveseljiva in koristna novost, ki so jo uvedle Slovenske železnice, sploh v času največjega poletnega kulturnega dogajanja in velikih glasbenih festivalov! V poletnem času, od 22. junija pa vse do 3. septembra vsak dan vozi prek Hodoša dodatni vlak – Poletni nočni vlak med Koprom in Budimpešto. Sedaj imate razlog več, da si ogledate tamkajšnji živahni kulturni in glasbeni utrip ter mesto spoznate pobližje!
Prestolnica Madžarske je prava lepotica, ki leži ob bregovih Donave in je polna mostov, ki jo povezujejo. Če ne morete ostati predolgo, si oglejte vsaj Opero, Parlament in Kraljevo palačo. Po obhodu tega nepozabnega mesta se vam bo zvečer najbolj prilegla lokalna specialiteta, kosilo ali večerja v tradicionalni madžarski gostilni ‘čardi’, kjer vas bosta ciganska glasba in ples zbudila in vsam dala novo poskočnost. Seveda pa Budimpešta še zdaleč ne ponuja le tradicije, ampak je še kako napredna, trendovska in sodobna!
Kdor uživa v utripu velikih mest, pestrem dogajanju ter veličastni arhitekturi, je naletel na biser, pravi paradiž, ki je v poletnih dneh še lepši, a tudi v drugih letnih časih vreden obiska. Velikanska Donava seka to mesto na dva zgodovinsko ločena dela: Budo in Pest. Prvi je bil v zgodovini domovanje aristokracije, drugi pa središče izobraževanja in cvetoče trgovine. V 19. stoletju sta se ta oba dela povezala v skupno mesto, ne zgolj upravno, ampak tudi fizično s prvim mostom, ki so mu sledili še številni drugi.

V sodobnem času Budimpešta še posebej privablja obiskovalce z vsega sveta zaradi festivala Sziget (letos poteka med 8. in 15. avgustom), enega največjih evropskih glasbenih festivalov, ki poteka kar na otočku sredi Donave, na njem potekajo koncerti svetovno znanih glasbenih skupin in DJ-ev, za glasbene sladokusce je tu še Summer festival, na letošnjem nastopa legendarni DJ in producent Jeff Mills.

Lepote Züricha

Zürich nas vabi v švicarska nedrja iz številnih razlogov. Po dobro prespani noči lahko začnete jutro v največjem švicarskem mestu z nočnim direktnim vlakom za že od 29 evrov dalje. Švica vabi obiskovalce od blizu in daleč z neokrnjeno naravo, od obrežij ženevskega jezera do vrha Matterhorna. Zürich je lahko odskočna deska za nadaljevanje poti ali prijetno doživetje mestnega vrveža. V največjem švicarskem mestu si lahko ogledate ožje mestno središče s stolno cerkvijo, mestno hišo, cerkvijo sv. Petra in drugimi znamenitostmi. Mesto je mlado in utripa od kulturnega vrveža (tamkajšnji Kunsthaus je eden največjih in najsodobnejših muzejev v Evropi), slovi po visokemu standardu in visokih cenah.
Res je, gre za eno najdražjih mest na svetu, a če svoje nekajdnevno bivanje tam skrbno načrtujete, lahko še vedno tudi s slovensko plačo uživate, le pri hrani boste morali malce zategniti pas. Mesto je urejeno tako, da je prijazno do pešcev in kolesarjev. Ob jezeru, ki nosi enako ime, kot mesto, torej Zürich, je urejena idilična promenade, dober uvod v raziskovanje mesta. Manjši parki so idealni za sprostitev in občudovanje razgleda, okoli jezera pa je posebej poleti tudi ogromno glasbenega in kulturnega dogajanja. Vse informacije so vam dostopne tukaj.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Na šoping v München

Bavarska prestolnica je Slovencem blizu, le redko kdo je še ni obiskal. Marsikdo si München izbere tudi za odskočno destinacijo v svet, saj ima tamkajšnje letališče odlične mednarodne povezave. München je prestolnica Bavarske že od leta 1255 in je tretje največje mesto v Nemčiji. Središče dogajanja je trg Marienplatz s prelepo mestno hišo. Tamkajšnji ‘Angleški park’ je eden največjih na svetu. Na mestni tržnici je pivski vrt, saj brez piva tukaj res ne gre. Zraven pa klobasa in užitek bo popoln. Olimpijski park z razglednim stolpom ponuja razgled vse do znamenitega nogometnega stadiona Allianz Arena. Bavarsko narodno gledališče je tretje največje na svetu in slovi po odlični akustiki. Navdušenci nad znamko BMW naj si ogledajo Svet BMW (BMW Welt) in tamkajšnji muzej, medtem ko bo ljubitelje preteklosti navdušil dvorec Nymphenburg. V bavarski prestolnici pridejo na svoj račun tudi športniki, recimo z deskanjem na reki Isar. Pa že omenjeni šoping? Maximillianstrasse je sen vsakega ljubitelja prestiža, kjer nam ob ogledu izložb zastane dih, še bolj pa ob cenah. Užitek je že pogled na stavbe na levi in desni strani te nakupovalne aleje, prisotne so vse luksuzne znamke, ki kaj pomenijo, ob cesti parkirani avti pa vzamejo sapo in vam vzbudijo željo, da bi naslednji teden vplačali eurojackpot. To in še marsikaj si lahko ogledate, če se podate semkaj z vlakom. In ne skrbite, v Münchnu se najde marsikaj tudi za slovenske denarnice.

Omenimo še ponudbo München Smart, ki jo omogočajo Slovenske železnice: potovanje iz Ljubljane v München vas npr. stane le 29 evrov.


Sledite nam


RSS Ustavi se!