fbpx

Obnova koralnih grebenov

Novice

Na Tajskem otoku Rača Jai, približ- no 40 kilometrov zahodno od Tajske andamanske obale, se 25 prostovoljcev iz trinajstih držav trudi odpraviti posledice, ki so jih tsunamiji pustili na koralnih grebenih. Na prvi pogled gre za nenavadno idejo, saj izdelujejo betonske krogle s skoraj metrskim premerom in jih spuščajo v morje. Po izkuš njah se […]

Na Tajskem otoku Rača Jai, približ- no 40 kilometrov zahodno od Tajske andamanske obale, se 25 prostovoljcev iz trinajstih držav trudi odpraviti posledice, ki so jih tsunamiji pustili na koralnih grebenih. Na prvi pogled gre za nenavadno idejo, saj izdelujejo betonske krogle s skoraj metrskim premerom in jih spuščajo v morje. Po izkuš njah se menda takoj, ko se pojavijo take krogle na morskem dnu, tam zač- nejo zbirati ribe, korale pa kroglo prerasejo v letu dni. Pozitivne izkušnje imajo že v drugih delih sveta, na Maldivih, v Cancunu v Mehiki in na Bahamih. Na Rača Jaiu nameravajo postaviti 300 takih krogel v mesecu dni, s tem pa naj bi ustvarili pet novih koralnih grebenov, ki naj bi spet oživili potapljaš ki turizem.

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!