fbpx

Obnova koralnih grebenov

Novice

Na Tajskem otoku Rača Jai, približ- no 40 kilometrov zahodno od Tajske andamanske obale, se 25 prostovoljcev iz trinajstih držav trudi odpraviti posledice, ki so jih tsunamiji pustili na koralnih grebenih. Na prvi pogled gre za nenavadno idejo, saj izdelujejo betonske krogle s skoraj metrskim premerom in jih spuščajo v morje. Po izkuš njah se […]

Na Tajskem otoku Rača Jai, približ- no 40 kilometrov zahodno od Tajske andamanske obale, se 25 prostovoljcev iz trinajstih držav trudi odpraviti posledice, ki so jih tsunamiji pustili na koralnih grebenih. Na prvi pogled gre za nenavadno idejo, saj izdelujejo betonske krogle s skoraj metrskim premerom in jih spuščajo v morje. Po izkuš njah se menda takoj, ko se pojavijo take krogle na morskem dnu, tam zač- nejo zbirati ribe, korale pa kroglo prerasejo v letu dni. Pozitivne izkušnje imajo že v drugih delih sveta, na Maldivih, v Cancunu v Mehiki in na Bahamih. Na Rača Jaiu nameravajo postaviti 300 takih krogel v mesecu dni, s tem pa naj bi ustvarili pet novih koralnih grebenov, ki naj bi spet oživili potapljaš ki turizem.

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!