fbpx

Od kod izvira noč čarovnic?

Zanimivosti

Že stari Kelti so verjeli…

Kot veliko drugih praznikov, se je tudi praznovanje Halloweena oziroma noči čarovnic skozi zgodovino spreminjalo. Pred več kot 2000 leti so živeli Kelti na današnjem območju Irske, Združenega Kraljestva Anglije in delov severne Francije. 1. november so praznovali kot novoletni dan. Verjeli so, da se na dan pred novim letom (31. oktobra) živi in mrtvi znova srečajo.

Pred več kot 1000 leti je krščanska vera 1. november poimenovala dan vseh svetih (All Saints Day ali tudi All Hallows). Dan je bil posvečen vsem svetnikom in drugim umrlim, ki so umrli v imenu svoje vere. All Hallows so pred tem poznali pod imenom Hallows Eve in ga kasneje sestavili v Halloween ali noč čarovnic, kot ga poznamo še danes. Kot pred tem že Kelti, so tudi Evropejci verjeli, da bodo na noč čarovnic duhovi umrlih obiskali zemljo. Skrbelo jih je, da bi zli duhovi povzročali težave, zato so si nadeli grozljive maske, da bi jim bili na videz podobni in bi ti mislili, da so eni izmed njih – mrtvi in neškodljivi.

Tradicijo praznovanja Halloweena so evropski priseljenci prinesli v Ameriko in nekaj običajev se je spremenilo. Na Noč čarovnic so v Evropi nekateri nosili lanterne, narejene iz repe, v Ameriki pa so bile bolj pogoste buče. Ljudje so vanje postavili sveče in jih uporabljali kot svetilke. Danes noč čarovnic ni pretirano verski praznik, temveč je namenjen zabavi, posebej med otroki. Ti si nadenejo kostume, kakršne so pred 1000 leti nosili njihovi predniki. Namesto skrbi okoli zlih duhov, hodijo od hiše do hiše in kličejo: “Trick or treat!” (trik ali sladkarija) in odrasli jim ponudijo sladke dobrote.

Galway: “Tudi jaz sem bila na Irskem v lastni režiji in se mi zdi taka zadeva še najboljša. Najela sva s fantom avto in si sama delala načrt kam bova šla in kaj si bova ogledala. Obiskala sva kar veliko mest od Corka, Galwaya,Kerry, Donegal, Dublin… Skratka bilo je luštno in Irska je res super lepa, zanimiva….V vsakem primeru ti ne bo žal.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!