fbpx

Pokrajinski muzej Koper po obnovi spet zaživel

Novice

Koprski pokrajinski muzej je z lesenimi okni ponovno zaživel v vsem blišču beneških palač iz začetka 17. stole

Obnova oken po strogih zahtevah spomeniškega varstva

Obnova palače je bila deležna skrbnega planiranja in priprav s strani strokovnjakov iz Jelovice, katerih osnovno vodilo je bila vgradnja energijsko varčnih oken najvišje kakovosti, ne da bi z obnovo posegli v arhitekturne značilnosti objekta. Posebej zanjo so bili spremenjeni določeni detajli oken, da bi se tako ohranila pristnost beneškega arhitekturnega stila  palač značilnih za obdobje med renesanso in barokom. Družba Jelovica okna, ki večino svoje proizvodnje lesenih oken izvozi na zahtevne evropske trge, se ponaša s 110-letno tradicijo oblikovanja in razvoja energijsko varčnega stavbnega pohištva.

V palačo so vgrajena okna Ekoterm iz macesnovega lesa, ki so jih v Jelovici izdelali po zahtevah spomeniškega varstva. Lesena polkna so izdelana po posnetku obstoječih, prav tako iz lesa macesna. Da bi povsem ohranili pristen starodaven izgled so se odločili za vgradnjo stilnega okovja.

Posebnost obnove oken so starodavni vitraži

Posebnost obnove palače so okna, v katera so v Jelovici vgradili troslojna izolacijska stekla v kombinaciji z vitražnim steklom, ki je bilo s starih oken preneseno v nova lesena okna Ekoterm.

Kljub stoletju izkušenj z oblikovanjem in vgradnjo lesenih oken, je bila obnova palače velik izziv. Tako pri konstruiranju, proizvodnji, kot tudi vgradnji je bilo treba upoštevati stroga pravila spomeniškega varstva. Z novimi okni so želeli palači Belgramoni-Tacco, ki sodi med najlepše palače v Kopru, podariti nekdanji blišč, ne da bi s tem palači na kakršenkoli način spremenili izgled. Z obnovo oken pa so izboljšali energijsko varčnost, funkcionalnost in kakovost bivanja v palači. Lesena okna Ekoterm bodo zagotavljala visoke vrednosti energijske varčnosti in s tem prihranke. Obenem bodo nudila ugodno bivalno klimo, saj lesena okna Jelovica »dihajo«, oddajajo in sprejemajo vlago, kar je v tovrstnih zgradbah ključnega pomena. Objekt je tako zaščiten pred zunanjimi atmosferskimi vplivi, znotraj pa bodo izpolnjene stroge klimatske zahteve prostorov galerijskega tipa.

»S prenovo oken v Kopru so naši sodelavci ponovno dokazali, da s svojim znanjem sodijo v sam vrh strokovnjakov na področju konstrukcije in tehnologije izdelave oken, kot tudi izvedbe energetskih sanacij objektov najzahtevnejšega tipa«, je ob zaključeni prenovi povedal direktor podjetja Jelovica Okna, Matevž Kodela.

Sledite nam


Sledite nam


RSS Ustavi se!