Praška “Plesoča hiša”

Novice

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je …

Plesoča hiša ali hiša Freda in Ginger se imenuje stavba na obrežju reke v Pragi. Zasnoval jo je hrvaško- češki arhitekt Vlado Milunić v sodelovanju s kanadsko-ameriškim arhitektom Frankom Gehryjem. Prvi načrti zanjo so vzklili v letu 1992, dokončana pa je bila čez dobra štiri leta.

Češki predsednik Vaclav Havel, ki je nekaj desetletij živel poleg kontroverzne stavbe, je glasno podpiral novonastali projekt in se zavzemal, da bi stavba postala središče kulturnega dogajanja.

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je kasneje to idejo opustil, saj ni bil naklonjen podobnosti z morebitnim ameriškim hollywoodskim kičem.

Danes je v njen nastanjeno nizozemsko zavarovalno podjetje. Podpira jo 99 betonskih plošč, različnih oblik in dimenzij, ki se na koncu zaključijo z zavito kovinsko strukturo imenovano Medusa.

ula::trv : “jaz sicer razmišljam, da bi se letos poleti odpravila na češko, vendar ne v toplice in ne z letalom. malo sem preračunala in se mi zdi, da bi bilo z vlakom ceneje.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • O akciji Ustavi se! 2018
  Opozoriti želimo predvsem na različne pojavne oblike strahov in jih pojasniti, nagovoriti vse, ki se z njimi soočajo, da jih prepoznajo ter se jih s pomočjo nasvetov in dobrih praks tudi osvobodijo.
 • Ana Ostrički
  “Če sami sebe ne razumemo oz. ne znamo poslušati in razumeti sebe, bomo zelo težko to dali oz. omogočili drugim“, nam zaupa svoj pogled Ana Ostrički, oboževalka vsega digitalnega, ki si ...
 • Polona Požgan
  “Ljudje govorimo s hitrostjo 120 besed na minuto, naši možgani pa sprejemajo informacije s hitrostjo 500 besed na minuto. To pomeni, da manjkajočih 380 “besed” zapolnijo s svojimi mislimi, pojasni ...
 • Nomi Hrast
  Naučila sem se, da je vedno bolje takoj povedati in iskreno povedati. Pomembna oseba v mojem življenju mi je dejala, da v življenju ni stvari, ki je komunikacija ne bi ...
 • Urša Krišelj Grubar
  “Pogosto se spomnim profesorja antropologije, legende s FDV, Staneta Južniča, ki je rekel: je treba mučati, tiho biti, nič govoriti. Bolj sem stara, bolj ga razumem in prav te dni ...