fbpx

Praška “Plesoča hiša”

Novice

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je …

Plesoča hiša ali hiša Freda in Ginger se imenuje stavba na obrežju reke v Pragi. Zasnoval jo je hrvaško- češki arhitekt Vlado Milunić v sodelovanju s kanadsko-ameriškim arhitektom Frankom Gehryjem. Prvi načrti zanjo so vzklili v letu 1992, dokončana pa je bila čez dobra štiri leta.

Češki predsednik Vaclav Havel, ki je nekaj desetletij živel poleg kontroverzne stavbe, je glasno podpiral novonastali projekt in se zavzemal, da bi stavba postala središče kulturnega dogajanja.

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je kasneje to idejo opustil, saj ni bil naklonjen podobnosti z morebitnim ameriškim hollywoodskim kičem.

Danes je v njen nastanjeno nizozemsko zavarovalno podjetje. Podpira jo 99 betonskih plošč, različnih oblik in dimenzij, ki se na koncu zaključijo z zavito kovinsko strukturo imenovano Medusa.

ula::trv : “jaz sicer razmišljam, da bi se letos poleti odpravila na češko, vendar ne v toplice in ne z letalom. malo sem preračunala in se mi zdi, da bi bilo z vlakom ceneje.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.