fbpx

Praška “Plesoča hiša”

Novice

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je …

Plesoča hiša ali hiša Freda in Ginger se imenuje stavba na obrežju reke v Pragi. Zasnoval jo je hrvaško- češki arhitekt Vlado Milunić v sodelovanju s kanadsko-ameriškim arhitektom Frankom Gehryjem. Prvi načrti zanjo so vzklili v letu 1992, dokončana pa je bila čez dobra štiri leta.

Češki predsednik Vaclav Havel, ki je nekaj desetletij živel poleg kontroverzne stavbe, je glasno podpiral novonastali projekt in se zavzemal, da bi stavba postala središče kulturnega dogajanja.

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je kasneje to idejo opustil, saj ni bil naklonjen podobnosti z morebitnim ameriškim hollywoodskim kičem.

Danes je v njen nastanjeno nizozemsko zavarovalno podjetje. Podpira jo 99 betonskih plošč, različnih oblik in dimenzij, ki se na koncu zaključijo z zavito kovinsko strukturo imenovano Medusa.

ula::trv : “jaz sicer razmišljam, da bi se letos poleti odpravila na češko, vendar ne v toplice in ne z letalom. malo sem preračunala in se mi zdi, da bi bilo z vlakom ceneje.”

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!