Praška “Plesoča hiša”

Novice

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je …

Plesoča hiša ali hiša Freda in Ginger se imenuje stavba na obrežju reke v Pragi. Zasnoval jo je hrvaško- češki arhitekt Vlado Milunić v sodelovanju s kanadsko-ameriškim arhitektom Frankom Gehryjem. Prvi načrti zanjo so vzklili v letu 1992, dokončana pa je bila čez dobra štiri leta.

Češki predsednik Vaclav Havel, ki je nekaj desetletij živel poleg kontroverzne stavbe, je glasno podpiral novonastali projekt in se zavzemal, da bi stavba postala središče kulturnega dogajanja.

Gehry je sprva hišo poimenoval po slavnem plesnem paru Fredu Astaireju in Ginger Rogers, vendar je kasneje to idejo opustil, saj ni bil naklonjen podobnosti z morebitnim ameriškim hollywoodskim kičem.

Danes je v njen nastanjeno nizozemsko zavarovalno podjetje. Podpira jo 99 betonskih plošč, različnih oblik in dimenzij, ki se na koncu zaključijo z zavito kovinsko strukturo imenovano Medusa.

ula::trv : “jaz sicer razmišljam, da bi se letos poleti odpravila na češko, vendar ne v toplice in ne z letalom. malo sem preračunala in se mi zdi, da bi bilo z vlakom ceneje.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.