fbpx

Raziskovanje Tajske s supi

Eksotična potovanja, Potovanja

Kako narediti potovanje bolj aktivno in manj turistično?

Če bi morali izbrati dve sestavini, ki držita našega duha v veselem razpoloženju čez celo leto, bi definitivno izbrali vsakodnevno dozo športne aktivnosti in vsaj eno večje potovanje na leto. Smo inštruktorji supanja, ki od aprila do oktobra na vodi preživimo prav vsak dan. Učimo, veslamo, telovadimo, raziskujemo. Širimo navdušenje na Slovence, skozi naše oči predstavljamo Slovenijo aktivnim turistom. In ko s turisti izmenjavamo popotniške izkušnje in vtise, se zdi, kot da z njimi potujemo.
Se spomnite, kako nas je septembra presenetila 3-tedenska deževna doba? Človek bi rekel, da po skoraj kaotičnem poletju neskončno uživamo v miru. Ampak mi smo si obupno želeli tistega najmanjšega žarka toplega sonca in takrat je naš srčni utrip dvignila vesela novica.

Gremo supat na Tajsko!

Potovanje na Tajsko si je naš direktor zamislil kot »team building« in kot nagrado za dobro opravljeno poletno delo. Kljub temu, da nas supanje veseli, je sezona intenzivna in naporna. Med nami so bili novi sodelavci, s katerimi smo se odlično dopolnjevali, a v resnici ne tako zelo dobro spoznali. Premik na čisto drugi konec sveta je bil tako dober preizkus, kako dobro lahko kot ekipa funkcioniramo v drugačnem okolju, kakšne vloge bomo kot posamezniki prevzeli, kako se bomo dopolnjevali, izzivali, spodbujali, zabavali.

Zakaj prav Tajska in kako smo se na potovanje pripravili?

Definitivno smo o njej začeli razmišljati zaradi dobrih vtisov in izkušenj s potovanja iz preteklosti (je varna, kulinarično in kulturno zelo bogata), iz čisto praktičnih potovalnih razlogov (ima dobre letalske povezave, zato je potovati enostavno), iz stroškovnega vidika (je ugodna, tako za podjetje, ki je pokrilo letalske karte in namestitev, kot za udeležence, ki smo pokrili hrano in dodatne izlete), predvsem pa, ker nam suparjem s svojimi 3200 kilometri obale ponuja izjemno veliko možnosti za raziskovanje in zabavo.
Dober uvod v »team building« je bilo samo načrtovanje potovanja, pri katerem smo sodelovali prav vsi. 10 dnevno potovanje smo želeli dobro izkoristiti in narediti potovanje čim bolj raznoliko. Ideje za sup spote smo zbirali individualno, naredili skupen sestanek, jih predstavili, skombinirali in potrdili končni plan. Kupili smo ugodne letalske karte, rezervirali bungalove, spakirali vso sup opremo in se veselili prve večje sup ekspedicije.

Vse, ki bi vas utegnili zanimati detajli aktivnega načina potovanja, se nam lahko pridružite na potopisnem predavanju Kako smo s supi raziskovali Tajsko, ki bo v četrtek, 14. decembra ob 18. uri v Bananaway shopu v Ljubljani.

Kako letalske družbe tretirajo sup opremo ter kako je potovati s 25 kg težko prtljago?

V zadnjem času opažamo, da letalske družbe postajajo bolj prijazne do športnih navdušencev in vedno manj komplicirajo s prevozom športne opreme. Konkretno sup opremo lahko tretiramo kot standarden kos prtljage, saj je napihljivo sup desko mogoče zložiti v torbo dovoljenih dimenzij (seštevek stranic 158cm), zato doplačila in posebne napovedi športne opreme nista potrebna.
Posebej pozorni moramo biti na omejitev teže prtljage, ki se med prevozniki spreminjajo. Na večini ugodnejših letov je dovoljen le en kos prtljage, omejen z nekje 23 do 30 kg, zato pakiranje zahteva spretnost, premišljenost ter kvalitetno sup torbo. Sup previdno zvijemo okoli pumpe, zložljivo veslo fiksiramo v zato predvideno mesto, varnostno vrvico potisnemo v čisto spodnji del torbe in sup z vseh strani založimo z oblačili. Oblačila zberemo glede na vremensko napoved, jih zreduciramo vsaj dvakrat in jih prerazporedimo po vrečah, da svežino čistih oblačil ohranjamo tudi med samim potovanjem. Verjemite, velika večina popotnikov na potovanje vzame preveč oblačil in tega se dobro začnete zavedati takrat, ko začnete potovati s športno opremo in vam čisto nič ne manjka. Oblačila lahko enostavno operete, v vsakem primeru pa računajte, da jih boste v Aziji nakupili čisto spotoma in zelo poceni.

Potovanje s supom in 25 kilogrami ni velik problem, če je torba opremljena s kvalitetnimi koleščki, da jo enostavno vlečemo. Pomembno je, da jo stehtamo že pred odhodom na letališču, da teža dodatno ne prizadane naše denarnice.

Potovanje po meri suparja!

Potovanje smo začeli v Bangkoku, kjer smo se v dobri ponudbi sveže pripravljenih naravnih sokov in okusne ulične hrane, poceni masažah, občutku varnosti, inspirativnih templjih, hitro brzečih tuk-tukih in razposajenem večernem dogajanju hitro adaptirati na lokalen utrip. Po kratki urbani izkušnji smo se zapodili naravnost v džunglo, kjer smo se zbujali v družbi opic in zanimivega tropskega rastja. Bolj kot česarkoli smo se veselili prvih sup izkušenj – supali smo na mirni reki, z nekaj odseki malo hitrejšega rečnega toka in na zelo razgibanem mirnem jezeru. Seveda smo se o varnosti obeh lokacij zelo dobro pozanimali pri lokalcih in se prepričali, da nas ne presenetijo krokodili. Smo preživeli.

Drugo polovico potovanja smo preživeli na morju. Krabi je prinesel tisto iskano potrditev, da je bila odločitev o destinaciji Tajska prava. Zaliv za zalivom je prinašal nova presenečenja, novo veselje. Klifi, skale, previsi, prehodi, jame, peščena obala, … pravo sup igrišče. In seveda smo morali preveriti vsem znano turkizno plažo, ki je zaslovela v filmu z Leonardom DiCapriem z naslovom The Beach! Na plaži Monkey beach smo se pobližje srečali z opicami kradljivkami, razburkano morje pa nam je na žalost preprečilo plavanje s planktonom, ki smo si ga tudi neizmerno želeli. Ampak ni kaj, nekaj moramo pustiti za naslednjič. ?

Kaj nas je najbolj impresioniralo?

Izjemna raznolikost obale. Zalivi so reliefno izjemno bogati, ki jih s supom lahko opazujemo čisto od blizu. Res je zabavno veslati skozi male jame, med skalami preizkusiti svoje maneverske sposobnosti in se spraševati, kakšna obala nas čaka za naslednjim ovinkom. In naslednjim. In naslednjim. Pričakovali smo, da bo obala čudovita, morje čisto, ampak dobili smo veliko več.

Sledite nam

Oznake

Pobeg pretirani turističnosti. Nismo se družili z množicami na bližnjih plažah, ampak smo odveslali in se zasidrali na samotnih plažicah. Turkizno modrih zalivov je namreč ogromno, dostopni pa so le s tako imenovanimi »long tail« čolni. S supi smo bili manj podrejeni obstoječi turistični ponudbi, izognili smo se obiskom v času »turist rusha«, privarčevali smo kar nekaj denarja in s svojim aktivnim programom doživeli več.
Prepletanje potovanja, aktivnosti in novih izkušenj. Sploh si ne predstavljamo biti tipični turist, ki zasleduje priporočila Lonely Planeta in se enostavno premika med priljubljenimi znamenitostmi. Želimo si novih izkušenj. Kot je spust po reki z malo hitrejšim tokom ali norenje po plaži z opicami, ki ti želijo ukraditi veslo. Bolj kot videti, nam je pomembno doživeti, supanje pa povezuje vse skupaj in dodaja telesno aktivnost.

Ali je Tajska res preveč turistična?

Tistega momenta prevelike turističnosti, katere se občasno očita Tajski, skoraj nismo doživeli. Če turističnost pomeni urejene povezave, varen in enostaven način potovanja, razvito in raznoliko izbiro hrane, izletov, doživetij, namestitve, turistom prijazen vstop v državo, enostavno komunikacijo, … potem s turističnostjo ni nič narobe. Če na drugi strani turističnost pomeni čudovit zaliv poln motornih čolnov in ob vsakem 30 v rešilne jopiče oblečenih turistov, ki so se z lokacije na lokacije premikali po istem vrstnem redu, ga lahko potrdimo in označimo kot neodgovoren turizem, ki ima zelo neprijazne učinke tudi na okolje.
Slednja turističnost obstaja, smo se ji pa na veliko izognili. Obilici suparskega in kajtarskega znanja ter izkušnjam s preteklih sup potovanj se lahko zahvalimo, da smo v nekaterih zalivih presenetljivo uživali čisto sami. Vsi člani sup ekspedicije smo sicer bolj »off the beaten track« tipi popotnikov, katere odvrača masovni turizem in že dobro vemo, katere ponudbe je potrebno že v samem štartu zavrniti.
Zato bi potegnili črto. Turist si le toliko, kot si sam dovoliš, da si turist. ? Naša ekipa lahko reče, da Tajsko vidi kot deželo osupljivih plaž in čistega morja, en velik suparski raj!

Ni vsaka destinacija dobra sup destinacija!

Tisti, ki v supanju uživate, boste nedvomno uživali tudi v sup potovanjih, zato kar pogumno razmislite, ali v naslednji kovček spakirate tudi svojega napihljivca. Pri tem moramo izpostaviti, da vsaka poletna destinacija ni nujno tudi najboljša sup destinacija. Pred potovanjem je potrebno dobro naštudirati lokalne vremenske pogoje, obalo, predvideti potencialne nevarnosti. In nedvomno moramo biti izjemno previdni na vodi, se na daljše supanje ustrezno pripraviti in nenehno brati pogoje, ki nas spremljajo v danem času. Morje je nepredvidljivo, zato moramo biti posebno previdni, da se uživancija ne prelevi v nevarnost.


Sledite nam


RSS Ustavi se!