fbpx

Rt dobre nade

Novice

Rt dobre nade je izmed vseh afriških obrežnih predgorij najbolj znan, v približnem smislu skrajni konec Afrike. Po njem je dobilo ime mesto Capetown v pokrajini Cap, delu Južnoafriške unije. Portugalski pomorščak Bartholomeu Diaz je leta 1487 odkril velik skalnat hrib, ki se mu je zdel skrajna južna meja afriške atlantske obale. Imenoval ga je […]

Rt dobre nade je izmed vseh afriških obrežnih predgorij najbolj znan, v približnem smislu skrajni konec Afrike. Po njem je dobilo ime mesto Capetown v pokrajini Cap, delu Južnoafriške unije.

Portugalski pomorščak Bartholomeu Diaz je leta 1487 odkril velik skalnat hrib, ki se mu je zdel skrajna južna meja afriške atlantske obale. Imenoval ga je „rt viharjev“, ker je bilo morje takrat razburkano in neprijazno. Janez II. Portugalski pa ga je prekrstil v Rt dobre nade, ker je upal, da bodo pomorščaki, ko ga bodo objadrali, naposled našli pomorsko pot v Indijo. Prvi ga je objadral leta 1497 Vasco da Gama ter potem plul dalje: dobra nada ga ni prevarala. Danes je ta kraj rezervat za ptiče in druge pomorske in kopenske živali ter tamkajšnje rastlinstvo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!