fbpx

Škofjeloški grad

Novice

Grad stoji na robu pobočja nad mestom in sotočjem Sor in obvladuje mestno veduto. Nad sedanjim obodnim gradom je ostanek starejše trdnjave. Krancelj se je razvil okoli visokega stolpastega jedra. V 13. stoletju so postavili Stari stolp. Do l. 1892, ko so ga podrli, je bil najvišji del gradu. Predstavljeni so le temelji, ki stojijo […]

Grad stoji na robu pobočja nad mestom in sotočjem Sor in obvladuje mestno veduto. Nad sedanjim obodnim gradom je ostanek starejše trdnjave. Krancelj se je razvil okoli visokega stolpastega jedra. V 13. stoletju so postavili Stari stolp. Do l. 1892, ko so ga podrli, je bil najvišji del gradu. Predstavljeni so le temelji, ki stojijo sredi dvorišča. Okoli centralnega stolpa so v 14. stoletju že stali obrambni stolpi in bivalni trakti. Rezidenco brižinskih škofov in stanovanje njihovih oskrbnikov so morali po potresu l. 1511 temeljito prenoviti. Srednji stolp je dobil nov konzolni venec in streho. Postavili so jugovzhodni stolp s kapelo (1527). Med aktivnimi stavbeniki je bil Mojster Jurko iz Loke. Velike predelave z dozidavo novih obodnih stanovanjskih prostorov v treh etažah so sledile v 18. stoletju. Lastniki gradu so bili od l. 973 do l. 1803 škofje iz Brižinja (Freisinga). Za njimi so se lastniki menjali do l. 1890, ko so grad kupile uršulinke. Grad so temeljito predelale in uničile posamezne zgodovinske prvine. Načrte predelav sta pripravila Viljem Treo in Josip Molinaro.

Ohranjen je obod gradu z bivalnimi trakti. Izstopajo štirje raznorodni obrambni stolpi. Grad je od l. 1959 urejen v lokalni muzej. Zadnjo prenovo so zbirke doživele l. 1999. Kustosi se ponašajo z zbirko obrti, ki so doma v Škofji Loki in okolici, z arheološko zbirko, s predstavitvijo lokalne zgodovine in življenja v deželi Ivana Tavčarja. Bogata je likovna zbirka, zlasti delež rodbine Šubic: rezbarjev, podobarjev in slikarjev. Skrbno urejena je zbirka novejše zgodovine, posebej obdobja NOB. V kapelo so postavili zlate oltarje iz Dražgoš, kjer so Nemci cerkev požgali.V grajskem parku so s prenosom več kmečkih stavb poskusili urediti skansen. L. 1996 so v pritličju stranskega stolpa in v sosednjem traktu uredili galerijo.

Grad je oskrbovan in muzej redno odprt.

Oskrbnik / Informacije

Loški muzej
Grajska pot 13
4220
Škofja Loka
Telefon : 04 517 04 00
Faks : 04 517 04 12
E-pošta : [email protected]
Spletna stran : http://www.loski-muzej.si/

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!