fbpx

Songkran (tajski novoletni festival)

Novice

Od 12. do 15. aprila 2004, vsa Tajska, predvsem Čiang Mai Songkran je še vedno najpomembnejši tajski festival. Zaznamuje začetek novega astrološkega leta v skladu s starim lunarnim siamskim koledarjem. Uradno se tajsko novo leto letos začne 12. aprila, neuradno pa se praznovanje raztegne na vsaj štiri dni. Praznovanje vključuje tudi tradicionalno polivanje z vodo, […]

Od 12. do 15. aprila 2004, vsa Tajska, predvsem Čiang Mai

Songkran je še vedno najpomembnejši tajski festival. Zaznamuje začetek novega astrološkega leta v skladu s starim lunarnim siamskim koledarjem. Uradno se tajsko novo leto letos začne 12. aprila, neuradno pa se praznovanje raztegne na vsaj štiri dni. Praznovanje vključuje tudi tradicionalno polivanje z vodo, po čemer je dandanes festival najbolj znan.

V Čiang Maiu organizirajo 12. aprila skozi mesto parado, nakateri nosijo kipce Bude, spremljajo pa jo številni udeleženci na vozovih. Procesija se začne na mostu Navavat in se konča pri templju Vat Presing. Naslednjega dni domačini pripravljajo hrano za darovanje v budističnih templjih. Zvečer se odpravijo na breg reke Mae Ping, kjer naberejo pesek in ga nosijo na kupe pred templji. Obred simbolizira starodavno „dvigovanje tal templja“, nekaj, kar je bilo v starih časih nujno, saj so novo leto praznovali ob koncu deževne sezone. 14. april se začne z darovanjem pripravljene hrane v templjih. Tradicionalno je to dan, ko se začne polivanje z vodo. Včasih je bil to običaj, ko so vodo polivali nežno, vendar so ga zabave željni Tajci spremenili v divjo vodno zabavo. 15. april je dan poklona prednikom, imenujejo pa ga tudi Rod Nam Songkran, kar pomeni polivanje songkranske vode. V tem ritualu mlajši z vodo škropijo starejše in jim ob tem želijo srečo v novem letu. V Čiang Maju je to zadnji in najbolj divji dan polivanja z vodo. To je dan, ko so vse družinske in verske obveznosti mimo in se ljudje predajo vsesplošnemu polivanju.

S škropljenjem naj bi včasih simbolično umivali staro leto in pozdravljali novega. Vendar je, tako kot večina stvari v življenju, festival postal veliko bolj nor, kot je bilo na začetku mišljeno. V Čiang Maju se je spremenil v pravo vodno vojno, iz katere pride do kože premočen prav vsak, od njegove ekscelence guvernerja province do zadnje sirote na ulici. Stvar je seveda treba vzeti z veliko mero razumevanja in humorja, se prepustiti toku in tako lahko tudi turist doživi enkratno vzdušje pristne tajske zabave. Obleka mora biti seveda dogodku primerna. Vsekakor je ne sme biti škoda. Dobro je treba zavarovati vse občutljive naprave (kamere, fotoaparate…), saj jih mladi Tajci v vodnem zanosu sploh ne opazijo, če pa jih, jim zanje ni prav nič mar. Seveda pa ni primerno nositi kopalk, saj je to zelo žaljivo za Tajce, ker je v nasprotju z njihovimi normami oblačenja v javnosti. Če bi raje stvar opazovali bolj od daleč, se lahko umaknete v kak bar ali gostilno.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!