fbpx

Številni obiskovalci v obnovljeni Franji

Novice

Dolenji Novaki – Partizanska bolnica Franja v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih nad Cerknim je simbol partizanskega gibanja in njegove razvejane in dobro organizirane zdravstvene dejavnosti, pa tudi humanosti, plemenitosti, tovarištva in poguma. Je kulturni spomenik državnega pomena, ima znak evropske dediščine in je vpisana na poskusni seznam svetovne dediščine pri Unescu. Delovala […]

Dolenji Novaki – Partizanska bolnica Franja v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih nad Cerknim je simbol partizanskega gibanja in njegove razvejane in dobro organizirane zdravstvene dejavnosti, pa tudi humanosti, plemenitosti, tovarištva in poguma. Je kulturni spomenik državnega pomena, ima znak evropske dediščine in je vpisana na poskusni seznam svetovne dediščine pri Unescu. Delovala je od decembra 1943 do maja 1945, v njej pa se je zdravilo blizu devetsto ranjencev: partizanov in vojakov zavezniških armad. Njen graditelj in prvi upravnik je bil zdravnik dr. Viktor Volčjak (1913–1987), rojen v Virmašah pri Škofji Loki. Najdlje pa jo je vodila dr. Franja Bojc Bidovec, po kateri se bolnišnica tudi imenuje.

Silovito neurje 18. septembra 2007 je bolnišnico uničilo. Podivjan potok Čerinščica je odnesel večino od 16 barak in pomožnih objektov ter dragoceno izvirno opremo. Začela se je temeljita obnova, ki je bila končana maja 2010. Od takrat naprej jo znova obiskujejo ljudje iz Slovenije in tujine.

Vir: Gorenjski Glas

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!