fbpx

Pot ob žici 2017

Novice

Med 4. in 6. majem se bo odvil že 61. tradicionalni pohod Pot ob žici.

Pred nami je športno obarvan vikend v Ljubljani, ko se bo med 4. in 6. majem odvil že 61. tradicionalni pohod Pot ob žici. Dogodek v organizaciji Mestne občine Ljubljana in Timing Ljubljana vsako leto privabi več kot 30.000 športnih navdušencev, ki se bodo v spomin na osvoboditev Ljubljane v 2. svetovni vojni, podali po skoraj 35 km dolgi progi okoli prestolnice.

Pohod je bil prvič organiziran leta 1957, ko so organizatorji poleg spomina na osvoboditev Ljubljane želeli vzpodbuditi tudi zdrav način življenja, kar je poleg druženja v naravi, danes njegov glavni namen. Vsako leto se odvije drugi vikend v mesecu maju, ki je blizu 9. maja, ko Mestna občina Ljubljana praznuje Dan miru, od leta 2007, ko je Slovenija vstopila v Evropsko Unijo pa tudi Dan Evrope.

[PRIDI NA POT OB ŽICI IN OSVOJI LEGENDO] Na letošnji poti ob žici, ki bo v soboto, 6. maja, se nam bo pridružil PONY, LEGENDA ZATE! ☺ ? Ujemi ga v svoj objektiv, fotografijo pošlji na FB in se poteguj za legendarno nagrado, GRATIS PONY CLASSIC. ?? ☺ 

Potek poti

Pot spominov in tovarištva, danes letno in zimsko rekreacijsko območje, je povojni opomnik na čas 2. svetovne vojne, ko je bila Ljubljana obdana z bodečo žico. V času vojne je bila okupirana Ljubljana mnogo manjša, tako da sedaj pot poteka skozi zgrajena mestna naselja. Od Viča naprej pot sledi čez Rožnik, med stanovanjske bloke v Koseze, skozi Šiško in Bežigrad, mimo Gramozne jame do pokopališča Žale in Novih Jarš, vzdolž ljubljanske obvoznice in odseka Ljubljana-Polje. Pot se nadaljuje mimo Štepanjskega naselja do Golovca in ljubljanskega barja mimo Galjevice, Ilovice, Murgel in Mestnega loga, kjer pridemo zopet na začetno točko.

Program pohoda in Teka trojk

Pot bodo v četrtek otvorili otroci ljubljanskih vrtcev, ki bodo prehodili en odsek poti, v petek nadaljujejo šolarji osnovnih šol s prehojenimi enim, dvema ali tremi odseki poti in dijaki srednjih šol, ki se bodo podali na štiri odseke. Sobota je rezervirana za vse ostale pohodnike in sicer so ti razdeljeni na udeležence rekreativnega pohoda, ki bodo prehodili le del poti in na koncu prejeli spominsko značko in na udeležence rekreativnega pohoda celotne poti, ki bodo po koncu prejeli posebno kolajno. Če se na pot podajate prvič, vas na cilju čaka bronasta medalja, če petič srebrna in če ste se pohoda udeležili že desetkrat, vam pripada zlato obarvana medalja.

Na sobotnem pohodu bodo udeleženci izbirali med potjo v dolžini med 3 in 35 kilometrov ter tako prilagodili razdaljo glede na svojo kondicijo. Prijava na pohod ni potrebna, začetek poti pa se izbere poljubno. Od 6.00 ure naprej se lahko registrirate na eni od vhodnih kontrolnih točk (Vič, Šiška, Bežigrad, Jarše, Polje, Fužine, Rudnik in Livada) in na poti do 17.00 ure zbirate žige.

Na isti dan bo potekal tudi Tek trojk, ko se bodo tekači pomerili na 12,5 ali 29 kilometrov dolgi progi v članski in veteranski kategoriji ter otroci na 3 kilometrov dolgi progi. Skupine tekačev so razdeljene na moške, ženske in mešane ekipe, trojka pa mora v cilj priteči skupaj, s čimer organizator spodbuja, da se tekači prilagodijo najpočasnejšemu, ga bodrijo in tako vzpodbujajo timski duh.

Za čas prireditve bo promet oviran, tako da preden se podate na cesto, preverite prometne zapore. Na sam dogodek se lahko pripeljete z vlakom slovenskih železnic, ki za čas prireditve ponuja posebne popuste.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Spremljevalni program

Poleg športnega dogodka bo organizator poskrbel tudi za kulturno-glasbeni program. V soboto bo župan Zoran Janković nagovoril zbrane in razglasil zmagovalce, za glasbeno dogajanje pa bosta poskrbela Parizanski pevski zbor in Alya z bendom.

V času dogodka, v petek in v soboto slovenska vojska vabi na dan odprtih vrat v Vojašnici Edvarda Peperka, kjer se boste lahko preizkusili v vožnji z Valukom in HMMWV, si ogledali veščine gardne enote in gorniške opreme, bojne vadbe in poligona za najmlajše.

fužinski most: “tudi jaz vsako leto štartam s fužinskega mostu in to vedno v smeri Golovca, ker ga želim imeti na začetku, ko sem še spočita, poleg tega mi je pa zelo lepo, ko zjutraj, kadar sije sonce, drevesne krošnje dobijo skoraj fluroscentno zeleno barvo in sonce pronica skoznje. Grem pa zelo hitro, za celoten krog porabim 5 ur.”

Več info in vir: pohod.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!