fbpx

Tudi Rim se lišpa, vendar z okusom

Novice

Rim ni kot druge svetovne trgovske prestolnice. Ne blešči se v milijonih lučk, ki bi privabljale kupce. Tudi rimske cerkve so zgolj dostojno in lepo osvetljene, nobenega pretiranega blišča ni, niti kičastega osvetljevanja, ki bi spremenilo podobo cerkve in okolice kakor ponekod v srednji Evropi. Pri svetem Petru so že postavili jaslice, zraven stoji tradicionalna […]

Rim ni kot druge svetovne trgovske prestolnice. Ne blešči se v milijonih lučk, ki bi privabljale kupce. Tudi rimske cerkve so zgolj dostojno in lepo osvetljene, nobenega pretiranega blišča ni, niti kičastega osvetljevanja, ki bi spremenilo podobo cerkve in okolice kakor ponekod v srednji Evropi. Pri svetem Petru so že postavili jaslice, zraven stoji tradicionalna (južnotirolska) smreka, ki pa ni tako visoka, košata in lepa, kot je bila slovenska pred štirinajstimi leti. Več sto tisoč ljudi bo trg privabil do svečnice, vendar bo ves čas ostal osvetljen samo toliko, da bo blago opozarjal nase.

Skratka, le nekaj let je trajalo, da so Rimljani odkrili, kako kičasto je postavljati po vsem mestu umetna drevesa, podobna tistim v New Yorku ali kateri od evropskih prestolnic, ki se ne morejo pohvaliti ne s svetim Petrom ne z mostovi, kakor so tisti čez Tibero, ki blago osvetljeni vabijo domačine in turiste vse leto.

Novembrske lučke po kitajski modi in kričeče rdeče preproge pred trgovinami so bile kratkega veka. Zdaj jih imajo samo kitajski trgovci, zlasti tisti, ki so nove trgovine s svojo kičasto robo odprli pred kratkim. Le pred njihovimi lokali je še opaziti pajace v kičastih rdečih kapah, ki jim zdaj pravijo Božički.

Zaradi krize, veliko hujše, kot priznajo politiki, se je večno mesto vrnilo k tradiciji. Adventne venčke, bršljanove veje pa naravne veje jelke in smreke po evropski modi so večinoma začeli zatikati na vrata ali z njimi oblagati vhode v hiše in trgovine šele prejšnji teden. Prehodil sem ves stari del mesta, vsaj tri ure hoda je bilo, skoraj nikjer ni bilo več videti umetnih smrečic ali umetnih vej.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.