fbpx

V Avstraliji zabeležili v januarju rekordnih 49,5 stopinje Celzija

Novice

V Avstraliji je bil letošnji januar najtoplejši v vsej zgodovini meritev. Povprečna temperatura je namreč prvič doslej presegla 30 stopinj Celzija, visoke temperature pa so spremljali še požari in huda suša.

V Avstraliji so se temperature v zadnjih 100 letih zvišale za eno stopinjo Celzija. K temu vročinskemu valu so prispevale tudi posledice globalnega segrevanja. Segrevanje je prispevalo tudi k poginu več kot milijona rib v rečnem sistemu Murray-Darling. Poginile so tudi številne divje živali.

“Vročinski val je večino meseca vztrajal v velikem delu države, rekord je bil presežen tako po dolžini vala, kot tudi pri temperaturah po posameznih dneh.”

Andrew Watkins z avstralskega urada za meteorologijo.

Najvišje temperature so beležili v zvezni državi Južna Avstralija, kjer je živo srebro 24. januarja doseglo 49,5 stopinje Celzija, navajajo tuje tiskovne agencije.

Na vzhodu države pustošijo tudi gozdni požari.

Pod januarskim povprečjem je bila v celotni državi tudi količina padavin, kar je še okrepilo sušo na večjem delu vzhoda Avstralije. Nato je konec januarja monsun prinesel poplave v zvezni državi Queensland na severovzhodu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!