fbpx

V Braziliji obeležili 50-letnico mesta Brasilia

Novice

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu. Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. […]

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu.

Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. letih še vedno pripravlja projekte v svoji pisarni v Rio de Janeiru, razočarano pove, da se je Brasilia precej spremenila od izvirnega, “dobro premišljenega” koncepta. Prenatrpanost, močno širjenje potrošništva v Braziliji in posledično družbeni razkol med dobro plačanimi javnimi uslužbenci in revnimi storitvenimi delavci, ki skrbijo zanje, rušijo upe, ki jih je za Brasilio imel Niemeyer, sicer zagrizen komunist.


Foto: AP

Brasilia, ki je edino mesto, povsem nanovo zgrajeno v 20. stoletju, ki je uvrščeno na seznam kulturne dediščine organizacije UNESCO, s svojimi retro-futurističnimi zgradbami in velikimi avenijami tvori obliko letala…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.