fbpx

V Braziliji obeležili 50-letnico mesta Brasilia

Novice

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu. Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. […]

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu.

Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. letih še vedno pripravlja projekte v svoji pisarni v Rio de Janeiru, razočarano pove, da se je Brasilia precej spremenila od izvirnega, “dobro premišljenega” koncepta. Prenatrpanost, močno širjenje potrošništva v Braziliji in posledično družbeni razkol med dobro plačanimi javnimi uslužbenci in revnimi storitvenimi delavci, ki skrbijo zanje, rušijo upe, ki jih je za Brasilio imel Niemeyer, sicer zagrizen komunist.


Foto: AP

Brasilia, ki je edino mesto, povsem nanovo zgrajeno v 20. stoletju, ki je uvrščeno na seznam kulturne dediščine organizacije UNESCO, s svojimi retro-futurističnimi zgradbami in velikimi avenijami tvori obliko letala…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!