fbpx

V Braziliji obeležili 50-letnico mesta Brasilia

Novice

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu. Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. […]

Brasilia – V Braziliji so v sredo obeležili 50-let od razglasitve mesta Brasilia, ki je bilo zgrajeno pod vodstvom urbanista Lucie Costa ter arhitekta Oscarja Niemeyerja, za brazilsko prestolnico. Vendar pa, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, njenega avtorja žalostijo velike socialne razlike v mestu.

Svetovno poznani brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, ki pri svojih 102. letih še vedno pripravlja projekte v svoji pisarni v Rio de Janeiru, razočarano pove, da se je Brasilia precej spremenila od izvirnega, “dobro premišljenega” koncepta. Prenatrpanost, močno širjenje potrošništva v Braziliji in posledično družbeni razkol med dobro plačanimi javnimi uslužbenci in revnimi storitvenimi delavci, ki skrbijo zanje, rušijo upe, ki jih je za Brasilio imel Niemeyer, sicer zagrizen komunist.


Foto: AP

Brasilia, ki je edino mesto, povsem nanovo zgrajeno v 20. stoletju, ki je uvrščeno na seznam kulturne dediščine organizacije UNESCO, s svojimi retro-futurističnimi zgradbami in velikimi avenijami tvori obliko letala…


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.