fbpx

V tišini templjev začutite veličastno zgodovino

Novice

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja. Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske […]

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja.

Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske bisere. Eden najlepših je gotovo mestece Ajutaja s številnimi templji, ki so še posebej fascinantni ob sončnem zahodu.

Prebivalci Ajutaje so ponosni na svojo dediščino: gre za kraj čudovitih templjev, bleščečih palač in brezčasnih umetnin. Poleg vladarjev, plemstva in menihov so v Ajutaji in okolici stoletja prebivali tudi kmetovalci, ki so obdelovali polja.

Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen 

Od bleščeče prestolnice do ruševin

Ajutaja, prestolnica Tajske iz najbolj bleščečih časov kraljevine, je danes “le” prestolnica istoimenske tajske pokrajine. Mesto je leta 1350 ustanovil kralj U-Thong, ki se je tja zatekel pred izbruhom epidemije koz v Lop Buriju, in ga razglasil za prestolnico svojega kraljestva, imenovanega Ajutaja ali Siam….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.