fbpx

V tišini templjev začutite veličastno zgodovino

Novice

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja. Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske […]

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja.

Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske bisere. Eden najlepših je gotovo mestece Ajutaja s številnimi templji, ki so še posebej fascinantni ob sončnem zahodu.

Prebivalci Ajutaje so ponosni na svojo dediščino: gre za kraj čudovitih templjev, bleščečih palač in brezčasnih umetnin. Poleg vladarjev, plemstva in menihov so v Ajutaji in okolici stoletja prebivali tudi kmetovalci, ki so obdelovali polja.

Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen 

Od bleščeče prestolnice do ruševin

Ajutaja, prestolnica Tajske iz najbolj bleščečih časov kraljevine, je danes “le” prestolnica istoimenske tajske pokrajine. Mesto je leta 1350 ustanovil kralj U-Thong, ki se je tja zatekel pred izbruhom epidemije koz v Lop Buriju, in ga razglasil za prestolnico svojega kraljestva, imenovanega Ajutaja ali Siam….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!