fbpx

V tišini templjev začutite veličastno zgodovino

Novice

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja. Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske […]

Ajutaja tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine

Številni prangi, čediji in samostani obiskovalcu dajejo občutek veličastnosti, ki je nekdanjo tajsko prestolnico Ajutaja zaznamovala dolga stoletja.

Veliko popotnikov z Zahoda obišče Tajsko predvsem zaradi zabave v obliki cenenih vedrc alkohola, večdnevnih rajanj na dolgih peščenih plažah in spolnih užitkov, a nekdanja kraljevina Siam ponuja tudi zgodovinske bisere. Eden najlepših je gotovo mestece Ajutaja s številnimi templji, ki so še posebej fascinantni ob sončnem zahodu.

Prebivalci Ajutaje so ponosni na svojo dediščino: gre za kraj čudovitih templjev, bleščečih palač in brezčasnih umetnin. Poleg vladarjev, plemstva in menihov so v Ajutaji in okolici stoletja prebivali tudi kmetovalci, ki so obdelovali polja.

Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen 

Od bleščeče prestolnice do ruševin

Ajutaja, prestolnica Tajske iz najbolj bleščečih časov kraljevine, je danes “le” prestolnica istoimenske tajske pokrajine. Mesto je leta 1350 ustanovil kralj U-Thong, ki se je tja zatekel pred izbruhom epidemije koz v Lop Buriju, in ga razglasil za prestolnico svojega kraljestva, imenovanega Ajutaja ali Siam….


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Kako se otroci učijo komunikacije
  Ko otroci preživljajo čas z najpomembnejšimi ljudmi v svojem življenju, razvijajo pomembne odnosne veščine, kot so dobro komuniciranje in poslušanje, tolmačenje obrazne mimike, razumevanje nebesedne komunikacije, deljenje in žrtvovanje. Kako to poteka, nam približa Andreja Vukmir Brenčič.
 • Video: Odprt pogovor z zdravnikom – Sašo Rebolj, dr. med.
  Priljubljeni moderator foruma na Med.Over.Net, urgentni zdravnik in direktor zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, nam v pogovoru s Polono Požgan na svoj način in z dobro mero humorja prikaže svet v zakulisju ambulant.
 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?