fbpx

Velika mošeja Meke Kaaba

Novice

V Savdski Arabiji stoji blizu Rdečega morja v veliki mošeji Meke Kaaba cilj muslimanskih romarjev. To je sveto poslopje v obliki kocke, ki je stalno pokrito s črno tkanino. Vanj vodijo ena sama vrata, katerih prag je dva metra nad tlemi. Do njih prideš po premičnih lesenih stopnicah. V vzhodnem kotu svetišča je „črni kamen“, […]

V Savdski Arabiji stoji blizu Rdečega morja v veliki mošeji Meke Kaaba cilj muslimanskih romarjev. To je sveto poslopje v obliki kocke, ki je stalno pokrito s črno tkanino.

Vanj vodijo ena sama vrata, katerih prag je dva metra nad tlemi. Do njih prideš po premičnih lesenih stopnicah. V vzhodnem kotu svetišča je „črni kamen“, vsajen velik kos srebra, ki ga drži skupaj (je namreč razbit na kose). Pravijo, da je črni kamen, kos lave, prinesel angel Gabrijel Abrahamu in Ismaelu. Romarji ga pobožno poljubljajo. Proti črnemu kamnu se obrača vsak dan tristo milijonov muslimanov. Tedaj vsak izmed njih, kjerkoli že je, moli in želi, da bi kdaj lahko občudoval to svetinjo in si tako zaslužil naslov hadži (sveti).

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!