fbpx

Z Veselim Janezom na panoramsko vožnjo

Novice

Ob nedeljah poteka panoramska vožnja z avtobusom mimo ljubljanskih znamenitosti. Za tujce so lokalne informacije preveč podrobne, za domačine pa marsikdaj preskope. »Sem Urška in bom ogled Ljubljane vodila v angleščini. O, z nami sta dekleti iz Nizozemske, s katerima smo se srečali že včeraj. Najprej si bomo ogledali starejše ljubljanske znamenitosti s postankom na […]

Ob nedeljah poteka panoramska vožnja z avtobusom mimo ljubljanskih znamenitosti. Za tujce so lokalne informacije preveč podrobne, za domačine pa marsikdaj preskope.

»Sem Urška in bom ogled Ljubljane vodila v angleščini. O, z nami sta dekleti iz Nizozemske, s katerima smo se srečali že včeraj. Najprej si bomo ogledali starejše ljubljanske znamenitosti s postankom na Gradu, potem pa še njen sodobnejši del,« se je glasil nagovor vodnice Urške Derganc takoj po tem, ko je odprti avtobus Veseli Janez oziroma Happy Johnny krenil izpred ljubljanske Metalke po Dalmatinovi in naprej po Tivolski proti Barju. Ko je vodnica razkrila, da so se na prvi panoramski avtobus z odprto streho v Sloveniji vkrcali samo angleško govoreči tujci in da lahko krenemo, sta k dvonadstropnemu zelenemu vozilu z idiličnimi fotografijami Slovenije pristopila še italijanska zakonca srednjih let. Udeležbo sta potrdila kljub vodenju v jeziku, ki ga nista razumela. Kot edina se je v spodnje nadstropje usedla Urška, na odprtem delu pa so si sedeže med drugim razdelili tričlanska francoska družinica, slovensko govoreči par, italijanska zakonca, nizozemski prijateljici in mlajša ženska ter zakonca iz Manchestra.

foto: Leon Vidic/Delo

Med prvimi znamenitostmi, ki jih je omenila visokorasla dolgolaska, so bili Kalinov fantek pred nacionalno radijsko in televizijsko hišo na Dalmatinovi ulici, kjer je avtobus naredil prvi zavoj, kavarna Evropa in gostilna Figovec, pred katero so v starih časih postajali furmani, v nadaljevanju pa je pozornost preusmerila tudi na edino ljubljansko protestantsko cerkev, pravoslavno cerkev arhitekta Momirja Karunovića, kup smeti pred Moderno galerijo, ki so v resnici del umetniške postavitve na U3 – 6. trienala sodobne umetnosti v Sloveniji, vilo poslanca Zmaga Jelinčiča in nekdaj tretjo največjo tovarno tobačnih izdelkov v avstrijskem delu avstro-ogrske monarhije. Ta je konec petdesetih let, natančneje leta 1957, v proizvodnjo uvedla prvi stroj za spajanje filtra s cigareto in na jugoslovanski trg poslala tako rekoč istoimenske cigarete, Filter 57. Omembi nista ušla niti nekdaj pomemben Kino Vič, ki ga je povozilo nakupovalno središče ob severni obvoznici BTC, niti stavba francoske ambasade. Tik preden smo čez Šentjakobski most prečkali Ljubljanico, se je večina sedečih dvignila in za nekaj sekund podržala fotoaparate, da bi ujela dogajanje na sejmu starin na Bregu….

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!