fbpx

Zakaj je paradižnikov sok na letalu okusnejši kot na tleh?

Novice

To na prvi pogled prozaično vprašanje, je predmet povsem resne študije, ki jo za nemškega letalskega prevoznika Lufthanso izvaja Fraunhoferjev inštitut IBP (Institute for Building Physics).   Stevardesa, foto: Igor Modic/Delo Dejstvo je namreč, da potniki med poleti nenavadno pogosto izberejo paradižnikov sok, medtem ko imajo na voljo vrsto drugih osvežilnih pijač. Med omenjeno raziskavo […]

To na prvi pogled prozaično vprašanje, je predmet povsem resne študije, ki jo za nemškega letalskega prevoznika Lufthanso izvaja Fraunhoferjev inštitut IBP (Institute for Building Physics).

 


Stevardesa, foto: Igor Modic/Delo

Dejstvo je namreč, da potniki med poleti nenavadno pogosto izberejo paradižnikov sok, medtem ko imajo na voljo vrsto drugih osvežilnih pijač. Med omenjeno raziskavo se je izkazalo, da ima paradižnikov sok v letalu, se pravi pri nekoliko nižjem zračnem tlaku, ki ustreza nadmorski viši okrog 2800 m, povsem drugačen okus kot na tleh, torej pri običajnem zračnem tlaku. »Pri običajnem zračnem tlaku so preizkuševalci vrednotili okus paradižnikovega soka precej nižje, bil jim je torej precej manj všeč, kot v letalu med poletom,« pojasnjuje Andrea Burdack-Freitag z IBT….

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!