fbpx

200. obletnica Richarda Wagnerja

Novice

Leto 2013 so v Nemčiji posvetili svojemu skladatelju, največjemu inovatorju v resni glasbi 19. stoletja, Richardu Wagnerju. Ta namreč maja letos beleži 200. obletnico svojega rojstva. Za vse ljubitelje klasične glasbe letošnje leto prinaša prave poslastice. Dvestota obletnica rojstva slavnega nemškega skladatelja bo namreč postregla s številnimi dogodki, zaradi katerih bo skok v Nemčijo toliko […]

Leto 2013 so v Nemčiji posvetili svojemu skladatelju, največjemu inovatorju v resni glasbi 19. stoletja, Richardu Wagnerju. Ta namreč maja letos beleži 200. obletnico svojega rojstva.

Za vse ljubitelje klasične glasbe letošnje leto prinaša prave poslastice. Dvestota obletnica rojstva slavnega nemškega skladatelja bo namreč postregla s številnimi dogodki, zaradi katerih bo skok v Nemčijo toliko slajši.

Največji dogodek bo gotovo nova postavitev opere Nibelunški prstan v Bayreuthu, mestu na severozahodu Bavarske, na reki Majni. Slikovito mestece leži med hribovjema Fichtelgebirge in Fränkische Schweiz, hkrati je tudi sedež pokrajine Oberfranken.

Bayreuth je poznan po igrah, imenovanih Festspiele, ki jih je začel prirejati Richard Wagner, v operni hiši – gledališču, ki jo je dal bavarski kralj Ludvik II., velik privrženec Wagnerja, postaviti samo zanj. Prvo opero, Wagnerjevo Rensko zlato, so odigrali leta 1876. Igre potekajo še danes: vsako leto se trume ljudi zberejo na enomesečnem festivalu, ki je razprodan že od samih začetkov. Zato…zagotovite si svojo vstopnico čim prej, če želite doživeti letošnji posebno obarvan poletni festival, posvečen izključno Wagnerjevim operam, ki jih je sam raje imenoval »Gesamtkunstwerk« (celostna umetnina).

Letošnji jubilej bo v Bayreuth pripeljal številne svetovne orkestre, kot so Bamberški simfoniki pod vodstvom Jonathana Notta ali Dresdensko državno kapelo, ki bo nastopila pod taktirko dirigenta Christiana Thielemanna. POskrbljeno bo tudi za mlade. Projekt Wagner meets Rock and Pop je namenjen prav njim, poleg tea pa se bodo v mestu zvrstili kongresi, predstavitve knjig in branja.

Festival bo potekal med 25. julijem in 28. avgustom, v sodelovanju z mestom Leipzig (rojstnim krajem Wagnerja) bodo v Bayreuthu izvedli tudi Wagnerjeva zgodnja dela, ki jih sicer ne umeščajo na vsakoletne festivale. Zagotovo pa bo osrednji dogodek nova postavitev operne tetralogije Nibelunški prstan (Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov).

Če vas količkaj zanima odkrivanje novih mestec v posebnem vzdušju,  je to morda prava priložnost, da vzamete pot pod noge in popotovanje po Nemčiji obogatite z zgodovinsko in kulturno vsebino.

 

Wagnerjev muzej v Bayreuthu je zagotovo vreden ogleda.

 

Morda poznate katero od najslavnejših Wagnerjevih oper:


Sledite nam


RSS Ustavi se!