fbpx

Ana Ostrički – Dajte ljudem priložnost in jih poskusite ne soditi po lastnih izkušnjah

D.ecembrska, Pogovori

Ana Ostrički, strokovnjakinja za digitalni marketing pravi, bodite sočutni, ponudite roko tistemu, ki jo potrebuje in ne obsojajte ljudi. Niste v njihovi koži, ne veste, v kaki stiski so in verjemite, da delajo najbolje, kar zmorejo.

Kateri dobri mož vas je prvi obiskoval in vam najbolj o stal v spominu?

Ne morem reči, da je bil dobri mož – je bila pa dobra žena najbolj se spomnim babice in sušenja jabolčnih krhljev, peka medenjakov, janeževih upognjencev in potice. Vedno, ko zadiši po praznikih, se spomnim na babi.

Imate radi presenečenja?

Pozitivna zagotovo, negativna nekoliko manj. Presenečenja so super, če poznaš človeka oz. če lahko približno oceniš, kaj zmore in ga z njim ne spraviš v nelagodno situacijo. Če presenečenje uspe, pa je nasmešek in izraz na obrazu osebe tisto, zaradi česa se splača ljudi presenetiti.

Kaj vam pomeni obdarovanje?

Samo obdarovanje takrat, ko »moraš« obdarovati oz. biti obdarovan, nič. Meni so najljubša tista darila, ki jih daš ali prejmeš, ker je sreda. Ker je predooooooolg ponedeljek. Ker je sončna sobota. Ali pa, ker si šel mimo nečesa in te je tisto na osebo spomnilo. Spontane stvari so najlepše. Ta tip daril pa neizmerno rada dajem. Tudi prejemam, itak.

Kateri je vaš najljubši praznik in kako ga najraje preživite?

25. maja imam vedno nekje ob sebi brisačo, ker je to najkoristnejša stvar, ki si jo medzvezdni popotnik lahko omisli.

Kako ponavadi izročite darilo?

Odvisno. Včasih naredim igro iskanja zakladov, kar pomeni, da se mora oseba najprej malo igrati, preden najde darilo. Včasih kupim na spletu in pošljem direktno osebi, ki ji je namenjeno. Veliko daril naredim sama, prav tako posvetila. Če dam zavito darilo, ga vedno sama zavijem.

Če bi lahko podarjali vrednote, katere bi najpogosteje izbrali?

Sočutje. Prijaznost. Zdi se mi, da gremo v čisto napačno smer in pozabljamo na osnove sobivanja. Bodite prijazni, popolnoma nič vas ne stane, dobiček je pa neprecenljiv. Z enim prijaznim stavkom, s toplo besedo, nasmehom, lahko nekomu polepšate in spremenite dan. Bodite sočutni, ponudite roko tistemu, ki jo potrebuje in ne obsojajte ljudi. Niste v njihovi koži, ne veste, v kaki stiski so in verjemite, da delajo najbolje, kar zmorejo. Verjamem, da si v stiski tudi vi želite razumevanja in ne obsojanja. Zatorej naj bodo vaša dejanja do drugih takšna, kot si želite, da bi bila njihova do vas.

Če bi si lahko zaželeli karkoli, kaj bi to bilo?

Da bi se zbudila v svet, kjer bi ljudje skušali sočloveka razumeti, ne pa da ga takoj (zaradi strahu, neznanja, nepoznavanja, neizobraženosti, nevedenja, lastnih nepredelanih stvari) obsodimo. In če že morate obsojati, obsojajte dejanja in ne ljudi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Ali ob koncu leta naredite pregled ali kot rečemo – letno bilanco?

Vsako leto, predvsem zato, ker se je potrebno od starega leta posloviti. Trudim se, da bi dobre stvari preteklega leta odnesla naprej, slabe pa v tekočem predelala in jih pustila tam, kjer so se zgodile, torej v starem letu. Slovesa pa znajo biti težka in tudi praznovanje novega leta je slovo.

Kaj vam pomeni #drugdrugemudarilo?

Čisto vsak izmed nas ima svojo izkušnjo življenja in od čisto vsakega se lahko nekaj naučimo. In isto tako lahko mi s svojo izkušnjo in znanji naučimo nekoga drugega. Ja, darilo smo drug drugemu, če le znamo komunicirati. Obstaja eno krasno besedilo, ne vem, čigavo je, vem pa, da lepo povzame hashtag – Nekateri ljudje, ki vstopijo v naše življenje, so darila poslana z neba. Pridejo tiho, mirno, brez velikega pompa. Ko ta darila odviješ, odkriješ čudeže. Dajte ljudem priložnost in jih poskusite ne soditi po lastnih izkušnjah (vaša namreč ni njihova), jih poslušajte in slišite, kaj vam imajo povedati.


Sledite nam


RSS Ustavi se!