fbpx

Atol Bikini

Novice

Atol Bikini je del Marshallovega otočja v Tihem oceanu in oddaljen štiri tisoč kilometrov od Avstralije (v severovzhodni smeri)? Američani so z otoka izselili prebivalce in začeli tu preizkušati atomske bombe. V letih 1946 do 1958 so na njem izvedli 22 jedrskih eksplozij v zraku, na zemlji in pod morjem. Po sporazumu med ZDA in […]

Atol Bikini je del Marshallovega otočja v Tihem oceanu in oddaljen štiri tisoč kilometrov od Avstralije (v severovzhodni smeri)? Američani so z otoka izselili prebivalce in začeli tu preizkušati atomske bombe.

V letih 1946 do 1958 so na njem izvedli 22 jedrskih eksplozij v zraku, na zemlji in pod morjem. Po sporazumu med ZDA in poglavarjem tamkajšnjega plemena domačinov, so se ti preselili najprej na otok Rongerick, nato pa na otok Kili. Tako je otoček postal raziskovalno področje, kjer preučujejo posledice eksplozije na stvareh, živalih in rastlinah. Pravijo, da ostala drevesa rodijo velike sadeže in da se živali plodijo hitreje kot poprej: ljudje jih niso več lovili. Radioaktivnost je izginila, prebivalci otoka so se vrnili.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!