fbpx

Azija

Eksotična potovanja, Potovanja

“Vleče me med nudeljčke in poševnooke, pa čimbolj stran od velikih mest.”

Azija je največji in najbolj poseljen kontinent na svetu. Razteza se na 44,579,000 km2 s 4,4 bilijona prebivalcev. Na nekaterih predelih je zelo gosto poseljen. Med Azijo in Evropo ni prave geografske razmejitve, tako da včasih o mejah Azije govorimo kot o mejah Evrazije. Leži vzhodno od Sueškega prekopa, reke Ural in Uralskega gorovja ter južno od Kavkaza, Kaspijskega in Črnega morja. Na vzhodu jo omejuje Pacifik, na jugu Indijski ocean in na severu Arktično morje.

Najvišja gora na svetu Mount Everest se nahaja na meji med Tibetom in Nepalom ter se dviga 8,848 m nad morjem.

Azija je podnebno razgibana dežela z ekvatorskim podnebjem na jugu, zmernim vzhodom in suhim centralnim delom.

 

Azija je bila od nekdaj zanimiva za raziskovanje, poslovanje in kolonizacijo. Velja za zibelko prvih modernih civilizacij na svetu. Je etnično pisana, polna različnih kultur in jezikov.

Barbara: Mene vleče bolj na vzhod. Med nudeljčke in poševnooke, pa čimbolj stran od velikih mest. Najbolje je, da kar greš, brez posebnih predhodnih priprav . Skrbi in predsodke pustiš doma, sabo vzameš mali ruzak in zemljevid … pa en cel kup dobre volje in uživaš … prepustiš se toku dogodkov in ostaneš odprt za vse kar ti pride na pot.

Na njej so se rodile največje religije, kot so krščanstvo, islam, judovstvo, hinduizem, budizem in mnoge druge. Danes ima velik vpliv na kulturo in ekonomijo v svetovnem merilu. Svilena cesta je bila glavna trgovska pot med vzhodom in zahodom, danes pa sta Kitajska in Indija dve največji ekonomski velesili na svetu. Bogata je z naravnimi viri in ena največjih svetovnih dobaviteljev olja s Srednjega Vzhoda. Rast prebivalstva je bila v 20. stoletju izjemno visoka, kar pa danes ne velja več. Med najznačilnejšimi živalmi je orjaški panda.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!