fbpx

Načela japonske kuhinje

Eksotična potovanja, Nasveti, Potovanja

Število pet ima na Japonskem poseben pomen.

Število pet ima na Japonskem poseben pomen. Predstavlja osnovo mnogim konceptom, ki so v uporabi že stoletja. Prav tako se razteza na kulturo prehranjevanja. Velja prepričanje, da prehranjevanje po “Moči petih” ohranja naše zdravje in težo bolj kot kakršna koli dieta. Je način prehranjevanja in življenja.

1. Pet čutov

Hrano bi morali uživati z vsemi petimi čuti. Okus in vonj sta nekako samoumnevna, a v resnici izgled igra pomembno vlogo v japonski kuhinji. Ne glede na to kako je hrana okusna, nam neposrečena kombinacija pribora lahko ta užitek zmanjša. Okrušeni krožniki, napačna posoda za juho in neokusno pregrinjalo za mizo med obed ne sodijo.
Tip je pomemben zaradi občutenja same teksture hrane, ki jo prijemljemo v roke, vendar morajo biti prijetne na otip tudi palčke, s katerimi jemo riž ali fina porcelanasta skleda, s katero si pridržimo juho k ustom. Keramična posoda je težja in neokretna. Pri sluhu gre za obratno situacijo kot bi pričakovali. Tišja je restavracija, bolj je na nivoju kvaliteta. In posledično je višja tudi cena. Z umirjenim pomenkovanjem izrekamo spoštovanje kuharju, ki se lahko osredotoči na pripravo hrane, mi pa lahko bolj začutimo prostor, v katerem bomo zaužili obrok.

4
2. Pet barv

Tradicionalne barve na Japonskem so bela, črna, rdeča, zelena in rumena. Zasledimo jih lahko v arhitekturi, lončarskih izdelkih in drugih umetninah. Prav tako jih Japonci poskušajo vključiti v vsak dnevni obrok. Za ohranjanje vitkosti naj bi na dan pojedli dvajset različnih vrst hrane.

1

3. Peti okus

Poznamo slano, sladko, kislo, grenko in umami kot bi rekli Japonci. Gre za prijetnejšo različico kislega, ki jo najdemo v mesu, ribah, mlečnih izdelkih in zelenjavi. Njenemu okusu se lahko približamo tako, da sojini omaki dodamo malo masla ali da zmešamo parmezan z miso omako. Umami je bil definiran kot zadnji okus in danes predstavlja kuharski fenomen in navdihuje kuharje po celem svetu.

4. Pet načinov priprave hrane

Hrano lahko pripravimo surovo, kuhano, ocvrto, na pari ali jo prepražimo. V restavraciji vam tako lahko ponudijo naslednji meni; nekaj rezin surove ribe (sashimi), juho, hrustljavo ocvrto tempuro, riž skuhan na pari in popečen zrezek mesa ali ribe. Sladica bo lahka, kakšen kos sadja ali hladna tofu krema.

5. Pet odnosov

Prihajajo iz Budizma in izražajo predvsem hvaležnost do ponujene hrane. Japonci razmišljajo o izvoru hrane, o svoji nepopolnosti in upravičenosti do hrane in o želji po osvoboditvi uma pred pohlepom. Hrano sprejemajo kot učinkovito zdravilo za ohranjanje svojega telesa v dobri formi in kot način razsvetljenja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]