fbpx

Umetnost na berlinskem zidu

Aktualno, Zanimivosti

Zid danes velja za največje slikarsko platno na svetu.

Berlinski zid je med Nemčijo in Berlinom zrasel v letu 1961 in kmalu postal sredstvo za izražanje mnenj in (ne)strinjanj s političnim sistemom. Umetniki s celega sveta so na njem ustvarjali grafite, ki danes privabljajo množice turistov v Berlin in posebej na ogled zidu. Zahodni del zidu je postal popolnoma porisan, medtem ko je vzhodni del ostajal prazen, saj je bil ljudem dostop do njega prepovedan in je večinoma v pustih sivih barvah še danes. Zid danes velja za največje slikarsko platno na svetu. Ker je odprto za javnost, pri poslikavi ne veljajo nobena pravila in umetniki imajo popolnoma proste roke pri ustvarjanju svojih slikarij. Mnogo se jih skriva pod sinonimom ali pa so popolnoma anonimni. Danes je ohranjen del zidu na mestih ‘Potsdamer Platz’, ‘Mühlenstrasse’ in ‘Bernauer Strasse’.

Niko::trv: “Pred dvema letoma mi je bil bil strašno všeč Tacheles (Oranienburgerstraße, blizu Televizijskega stolpa). To je nekaj podobnega, kot pri nas Metelkova, poleg tega so lušni tudi nekateri lokali na tej ulici. Na primer Cafe Zapata, kjer smo naleteli ravno na nek bolj Jazzovski večer. Ogleda vreden je tudi pergamov muzej, z veličastnim prikazom celotne antike in razvoja zahodne civilizacije. Nekateri bi razstavljeno zbirko lahko (upravičeno) poimenovali roparsko plenjenje celotnega bližnjega vzhoda, saj so v muzej prenesli celotne stavbe, sobe, ulice. Potem čisto pri ZOO postaji imaš tudi Beate Uhse Erotik Museum. Verjetno je zanimiv tudi Filmski muzej v neposredni bližini Sony centra.”

berlin-840174_1920

berlin-1272966_1920

berlin-wall-745063_1920

berlin-wall-745073_1920

graffiti-623002_1920

graffiti-643065_1920

berlin-wall-745064_1920

graffiti-624197_1920

graffiti-693097_1920

berlin-347808_1280

berlin-346981_1280

graffiti-642992_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.