fbpx

Umetnost na berlinskem zidu

Aktualno, Zanimivosti

Zid danes velja za največje slikarsko platno na svetu.

Berlinski zid je med Nemčijo in Berlinom zrasel v letu 1961 in kmalu postal sredstvo za izražanje mnenj in (ne)strinjanj s političnim sistemom. Umetniki s celega sveta so na njem ustvarjali grafite, ki danes privabljajo množice turistov v Berlin in posebej na ogled zidu. Zahodni del zidu je postal popolnoma porisan, medtem ko je vzhodni del ostajal prazen, saj je bil ljudem dostop do njega prepovedan in je večinoma v pustih sivih barvah še danes. Zid danes velja za največje slikarsko platno na svetu. Ker je odprto za javnost, pri poslikavi ne veljajo nobena pravila in umetniki imajo popolnoma proste roke pri ustvarjanju svojih slikarij. Mnogo se jih skriva pod sinonimom ali pa so popolnoma anonimni. Danes je ohranjen del zidu na mestih ‘Potsdamer Platz’, ‘Mühlenstrasse’ in ‘Bernauer Strasse’.

Niko::trv: “Pred dvema letoma mi je bil bil strašno všeč Tacheles (Oranienburgerstraße, blizu Televizijskega stolpa). To je nekaj podobnega, kot pri nas Metelkova, poleg tega so lušni tudi nekateri lokali na tej ulici. Na primer Cafe Zapata, kjer smo naleteli ravno na nek bolj Jazzovski večer. Ogleda vreden je tudi pergamov muzej, z veličastnim prikazom celotne antike in razvoja zahodne civilizacije. Nekateri bi razstavljeno zbirko lahko (upravičeno) poimenovali roparsko plenjenje celotnega bližnjega vzhoda, saj so v muzej prenesli celotne stavbe, sobe, ulice. Potem čisto pri ZOO postaji imaš tudi Beate Uhse Erotik Museum. Verjetno je zanimiv tudi Filmski muzej v neposredni bližini Sony centra.”

berlin-840174_1920

berlin-1272966_1920

berlin-wall-745063_1920

berlin-wall-745073_1920

graffiti-623002_1920

graffiti-643065_1920

berlin-wall-745064_1920

graffiti-624197_1920

graffiti-693097_1920

berlin-347808_1280

berlin-346981_1280

graffiti-642992_1920

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Preberi tudi: Miti in legende Irske

Mnenja in izkušnje na forumu: Popotovanja


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]