fbpx

Blejski vintgar je slovenski turistični biser

Aktivnosti, Pohodništvo in gore

Ste kdaj vprašali turiste, kaj so si v Sloveniji že ogledali oz. si še želijo ogledati?

Zagotovo ste dobili odgovor, v katerem so vam opisali idilično jezerce z otočkom in cerkvico. Vsi, tisti od blizu in daleč, si želijo ogledati ta slovenski turistični biser. Vendar pa Bled in njegova okolica ponujata še veliko več, kot le prevoz s pletno po jezeru ali obisk gradu nad njim. Ena od naravnih znamenitosti v bližini Bleda je le slabe 4 km oddaljena soteska, imenovana Blejski Vintgar.
Opis poti na Blejski vintgar in ostale lepote Slovenije, najdeš na portalu Lepote Slovenije.

Nekateri mu pravijo samo Vintgar, saj naj bi tudi ostali vintgarji širom Slovenije ime dobili prav po Blejskem. Gre za malo manj kot dva kilometra dolgo sotesko, ki jo je v preteklosti izklesala reka Radovna. Ogled je priporočljivo začeti na mestu, kjer reka vstopa v Vintgar. Do tu se pripeljemo iz smeri Bleda, mimo Spodnjih Gorji, kjer zavijemo desno proti Vintgarju (nameščeni so smerokazi). Prispemo do brezplačnega parkirišča. Tik ob parkirišču je Gostilna Vintgar, kjer se lahko okrepčamo, možno pa je tudi prenočiti. Preden se podamo na raziskovanje kratke vendar slikovite soteske, moramo plačati prispevek za urejanje Vintgarja oz. vstopnino. Znesek se giblje od 80 centov za otroke do 6. leta, pa do 5€ za odrasle. Tudi mladi in skupine imajo nižje cene vstopnic. Blejski vintgar, ki ga lahko obiščemo od konca aprila ali začetka maja, do konca oktobra ali še kakšen teden dlje (odvisno od vremesnkih razmer), je za obiskovalce v tem obdobju odprt vsak dan med 8. In 19. uro. Še posebej osvežujoč je obisk Vintgarja v vročih poletnih dneh, ko po soteski veje prijeten hlad mrzle reke Radovne.


Že takoj na začetku nas pot za Blejski vintgar pripelje na tako imenovane Žumrove galerije, po katerih se sprehajamo večino svoje poti. Lesene galerije, ki nam omogočajo ogled soteske, saj brez človeških posegov le-ta ne bi bil mogoč, so poimenovane po odkritelju Blejskega vintgarja Jakobu Žumru. To je bil gorjanski župan na koncu 19. stoletja, ki se je skupaj s kartografom in fotografom Benediktom Lergetporerjem prvi podal v raziskovanje te naravne znamenitosti. Že v tistem obdobju je bil Bled precej obiskan in so z izgradnjo galerij omogočili ogled Vintgarja tudi obiskovalcem. Hkrati pa galerije soteski še dandanes dajejo poseben čar, saj je pogled na sotesko Blejski vintgar s speljanimi galerijami, bistro zelenkasto vodo in posameznimi sončnimi žarki, ki se prebijejo v globino, zares čudovit. Pot pa na žalost ravno zaradi galerij in mostov po soteski ni primerna za vožnjo z otroškim vozičkom. Vseeno pa se lahko znajdete drugače in daste otroka v poseben pohodniški nahrbtnik, ki je namenjen prenosu otrok.

Vzdolž poti nas ves čas spremlja reka Radovna, ki tekom soteske ustvarja najrazličnejše vodne tvorbe. Ker je strmec reke kar precejšen, je temu primerno razgiban tudi tok s številnimi brzicami, slapiči in tolmuni. Višina skalnatih pobočji v soteski je približno 250 m, kar ustvari še toliko bolj mogočno doživetje, saj se od sten odbija zvok bučanja, ki ga voda ustvari s svojim hitrim prodorom skozi Vintgar.

Blejski vintgar

Med prijetnim sprehodom, poleg čudovitega naravnega ambienta, posebno pozornost vzbudi še nekaj zanimivosti. Čez Vintgar nekje na sredini soteske poteka železniška proga Jesenice – Most na Soči, ki je speljana preko 33,5 m visokega in 53 m dolgega enoločnega mostu. Izredno lep pogled na to kamnito človeško stvaritev se nam ponuja par korakov naprej, saj če se ozremo nazaj, vidimo tako železniški most, kot tudi čudovit Mali slap v katerega se Radovna zliva na tem mestu.

Pri koncu soteske Blejski vintgar nas pričaka novo presenečenje. Radovna svoj tok skozi Blejski vintgar zaključi na najveličastnejši način. Odpre se nam pogled na 13 metrski slap Šum. Gre za enega redkih in hkrati največjega od slovneskih rečnih slapov. Ob sončnih žarkih, ki obsijejo slap, ter v zmešnjavi malih vodnih kapljic imamo veliko možnosti, da ob njem zagledamo tudi mavrico.
Tukaj se lahko okrepčamo v majhnem gostišču, lahko pa se po potki spustimo tudi do dna slapu. Pridemo do tolmuna, od koder si veličino vodne zavese, ki pada preko previsa, ogledamo še z druge perspektive.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Do izhodišča se potem vrnemo po isti poti. Izlet traja okvirno eno uro, če pa vštejemo tudi fotografiranje ali kakšen kratek postanek, pa si raje vzemimo dobro uro in pol. V kolikor želimo izlet še malo podaljšati, lahko od konca Vintgarja (slap Šum) naredimo ovinek okoli vzpetine Hom, kjer se potem mimo cerkve sv. Katarine, vrnemo do parkirišča pri vstopu v Blejski vintgar.
Pohod po opisani poti sicer ni zahteven, vseeno pa je za Blejski vintgar priporočljiva pohodniška obutev. Na določenih mestih je pot lahko tudi mokra in spolzka, zato je potrebna previdnost. Prav tako je previdnost potrebna, če se na izlet odpravimo z otroki. V času viška poletne turistične sezone je sicer obiskovalcev v Vintgarju kar veliko, vendar naj to nikakor ne bo izgovor, da si ne bi ogledali te slikovite naravne stvaritve. Bled, po katerem poleti kar mrgoli turistov, v svoji okolici tako ponuja še marsikatero manj opevano znamenitost, ki pa je prav tako vredna ogleda. Obisk Blejskega vintgarja je tako odlična izbira za novo doživetje, ogled prelepe narave v neposredni bližini najprepoznavenjše slovnske turistične destinacije in hkrati za osvežitev v vročih poletnih dneh.


Sledite nam


RSS Ustavi se!