fbpx

BRAZILIJA: Pustni karneval Salvador da Bahia

Novice

Od 19. februarja 2004 do 24. februarja 2004, Salvador da Bahia, Brazilija Februar je mesec pustnih karnevalov in ko beseda nanese na njih, seveda ne moremo mimo Brazilije, ki je že kar sinonim za divjo karnevalsko zabavo. Nekateri trdijo, da je potreba po množičnih izbruhih rajanja in zabave globoko zasidrana v brazilski značaj. Ponavadi se […]

Od 19. februarja 2004 do 24. februarja 2004, Salvador da Bahia, Brazilija

Februar je mesec pustnih karnevalov in ko beseda nanese na njih, seveda ne moremo mimo Brazilije, ki je že kar sinonim za divjo karnevalsko zabavo. Nekateri trdijo, da je potreba po množičnih izbruhih rajanja in zabave globoko zasidrana v brazilski značaj. Ponavadi se omenja Rio de Janeiro, vendar se tam v resnici glavne stvari ne dogajajo na ulicah, temveč na velikem štadionu, karneval sam pa je drag in precej nevaren.

Zato je veliko bolj zanimivo pogledati karnevale v drugih brazilskih mestih, ki so prav tako divji, pa veliko bolj prijazni. Med temi sta na prvem mestu Olinda in Salvador. Za slednjega se tako ali tako širi glas, da je  vresnici najbolj nora karnevalska zabava na svetu. Vsako leto se ga menda udeleži več kot dva milijona ljudi. Karneval traja ves teden, vsak dan od poldneva do zgodnjih jutranjih ur naslednjega dne, tako da je kondicija tistih, ki hočejo užiti ves karneval, na resni preizkušnji. Poleg tega, da glasba odmeva iz vsakega bara in da so ulice polne ljudi, ki se hočejo zabavati, je glavno dogajanje razdeljeno na tri lokacije. Tradicionalni del karnevala je postavljen v staro mestno jedro Pelourinho, nastopajo pa majhne glasbene skupine, ki hodijo naokrog po ulicah, natrpanimi z ljudmi v različnih kostumih.

Drugi dve lokaciji sta pravzaprav krožišči, po katerih krožijo t. i. Trio Electricos. Eno krožišče je na t. i. Avenidas, drugo pa Barra/Ondina. Avenidas sta dve aleji v zgornjem delu mesta, Barra/Ondina pa ima za ozadje eksotične plaže in Atlantski ocean. Trio Electricos rečejo ogromnim mobilnim odrom z zelo močnim ozvočenjem, živo glasbo in plesalkami. Na odrih nastopajo znane glasbene skupine, ki igrajo najbolj popularne pesmi sezone. Vse skupaj vlečejo posebej za to prirejeni tovornjaki. Ponavadi jim sledi tovornjak z bolnišnico, toaletami, okrepčevalnico in VIP teraso na vrhu. Okrog namestijo ograjo iz vrvi, ki se ponavadi razteza na več kot 200 metrih. Tisti, ki se hočejo priključiti povorki, morajo nekje dobiti ali kupiti posebne velike pisane srajce – abadas. Taki celotni povorki Brazilci rečejo bloco. Na karnevalu je več kot 80 takih blocov in številni Brazilci prisegajo, da se boste najbolje zabavali, če se boste pridružili enemu od njih. Seveda pa to ni nujno. Lahko si izberete tudi kak bolj miren način spremljanja karnevala. Čeprav je izraz miren v tem primeru precej relativen. Nekateri namreč raje poiščejo kak bar, ki vrti njim ustrezno glasbo ali pa se sprehajajo od enega bloca do drugega. Odločitev vnaprej ni potrebna, saj obstaja stalno odprto trgovanje in menjanje abadas. Mesto Salvador v brazilski državi Bahii je staro približno 450 let in leži na severozahodu Brazilije kot nekakšna vrata v tropski del atlantske obale. Ima 2.250.000 prebivalcev in velja za najbolj afriško mesto na zahodni hemisferi. Svoje čase je bilo brazilska prestolnica in od leta 1500 do 1815 najbolj prometno pristanišče v državi, saj je bilo prva postaja za sužnje, ki so jih z ladjami na ameriško celino vozili iz zahodne Afrike. Za mesto so zato značilni številni kontrasti, več kot 80% prebivalcev pa ima v sebi afriško kri.

Brazilska karnevalske obsesija poganja ogromno zabavno industrijo in pripomore k temu, da Bahia ohranja sloves glasbenega središča Brazilije. Več informacij za popotnike je na http://www.bahiaonline.net/.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!