fbpx

Cerknica

Novice

Cerkniška dolina leži v jugozahodnem delu Slovenije, na Notranjskem delu kraškega področja, nekako v sredini med Ljubljansko kotlino, Kvarnerskim in Tržaškim zalivom. Visok kraški svet jo zapira z južne in severne strani, na južnem obrobju so obsežni Javorniki (1269 m) in Snežnik (1800 m), severnovzhodno Slivnica (1114 m) s prehodom v Bloško planoto, severno pa […]

Cerkniška dolina leži v jugozahodnem delu Slovenije, na Notranjskem delu kraškega področja, nekako v sredini med Ljubljansko kotlino, Kvarnerskim in Tržaškim zalivom. Visok kraški svet jo zapira z južne in severne strani, na južnem obrobju so obsežni Javorniki (1269 m) in Snežnik (1800 m), severnovzhodno Slivnica (1114 m) s prehodom v Bloško planoto, severno pa Vidovska planota.

Cerknica leži v bližini enega najbolj nenavadnih pojavov na svetu: presihajočega Cerkniškega jezera ter pod 1114 m visoko Slivnico. V bližini sta regijski park Rakov Škocjan ter grad Snežnik. Celo dandanes je Cerknica znana po pustnem karnevalu, bližnje jezero (ko je polno) pa je pravi raj za ,,surfanje”. Cerknica je le 16 km oddaljena od znane Postojnske jame, čeprav je zelo zanimiva tudi bližnja Križna jama s svojimi jezerci. Zanimiv kraški pojav je tudi Planinsko polje.

Južno od Cerknice je v dnu kraškega polja znano presihajoče Cerkniško jezero. Njegova gladina niha med 546 in 552 m nadmorske višine. Jezero je s 26 km2 površine največje v Sloveniji. Nenavaden način njegovega polnjenja in praznjenja je spodbudil številne raziskovalce k proučevanju tega pojava. Med prvimi sta bila Janez Vajkard Valvasor in F. A. Steinberg.

V središču regijskega parka Rakov škocjan vas pričakuje prijeten Hotel Rakov Škocjan.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!