fbpx

Cestnikov slap

Novice

V dolini Meže v Tolstem vrhu pada na dvorišče Cesnikove domačije slikovit slap. Gradita ga dve skalni stopnji. Spodnja je visoka okoli 16 metrov, zgornja pa 10 metrov. Tako slap predstavlja s 26 metri enega največjih slapov v metamorfnih kamninah. Slap je nastal v svetlo sivem kvarcitu in bioritno – muskovitnem blestniku. Njegov nastanek je […]

V dolini Meže v Tolstem vrhu pada na dvorišče Cesnikove domačije slikovit slap. Gradita ga dve skalni stopnji. Spodnja je visoka okoli 16 metrov, zgornja pa 10 metrov. Tako slap predstavlja s 26 metri enega največjih slapov v metamorfnih kamninah.
Slap je nastal v svetlo sivem kvarcitu in bioritno – muskovitnem blestniku. Njegov nastanek je povezan s prednico reke Meže. Ta je tekla v višini zgornjega roba stene nad današnjim slapom. Ozemlje se je ob prelomih hitro dvigovalo. Meža je tekla predvsem tam, kjer so bile kamnine zaradi prelomov razlomljene (prelomna cona), tako je napredovala in širila strugo. Prag med potokom in Mežo je postajal višji in nastal je slap.
 
 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!