fbpx

Čevlji na obrežju reke Donave

Potovanja

Čevlji so postavljeni v spomin židom, ki so jih ubili fašisti med drugo svetovno vojno v Budimpešti.

Čevlji na obrežju reke Donave, so spomenik, postavljen sredi Budimpešte. Oblikovala sta ga kiparja Gyula Pauer in filmski direktor Can Togay. Postavljen je v spomin židom, ki so jih ubili fašisti med drugo svetovno vojno v Budimpešti. Preden so jih ustrelili in odvrgli v reko, so žrtve morale sezuti čevlje – in danes skulpture čevljev predstavljajo vse, ki so izgubili življenje v tem času. Spomenik stoji ob reki Donavi na peštanski strani mesta blizu parlamenta.

daniel: “V Budimpešti je ogromno znamenitosti, ki se jih splača obiskati in toplo priporočam, da jo obiščete v svoji režiji in se pač sami odločite, kaj vas zanima. Tukaj bi vam zelo na kratko težko priporočil kaj konkretnega glede znamenitosti. Tiste, ki jih morate obiskati, so verižni most, parlament (vstop za državljane EU brezplačen), Trg junakov, ulica Andrassy, opera… S seboj vzemite tudi kopalke in se namočite v kakšnem od termalnih kopališč – je zelo zabavno in menda tudi zdravo).”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko gozd zapolni praznino
  Poslušam, ko ne vem, kam. In grem tja, kjer je moja duša doma. Vprašam in slišim. In vem, kaj mi povedati ima, narava. Znova in znova. Pojdi v gozd. Bodi, kot da nisi nič. Šele prazen lahko postaneš spet poln in šele praznina naredi prostor zate, pravega tebe.
 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.