fbpx

Črede bizonov so izginile tako v Evropi kot v Ameriki

Novice

Zadnji preživeli primerki teh prežvekovalcev živijo le še v živalskih vrtovih ali pa uživajo na pol svobodo v ameriških narodnih parkih. Bizon je orjak, ki lahko zraste dva metra vvišino in tri metre v dolžino. Žal so tiste, ki so živeli v gozdovih Litve v vzhodni Evropi, iztrebili med vojno leta 1942. Ameriških bizonov, ki […]

Zadnji preživeli primerki teh prežvekovalcev živijo le še v živalskih vrtovih ali pa uživajo na pol svobodo v ameriških narodnih parkih. Bizon je orjak, ki lahko zraste dva metra vvišino in tri metre v dolžino.

Žal so tiste, ki so živeli v gozdovih Litve v vzhodni Evropi, iztrebili med vojno leta 1942. Ameriških bizonov, ki jih je bilo konec 18. stoletja še na milijone, ni več kot nekaj stotin. Indijanci so jih lovili samo toliko, kolikor so potrebovali njihovo meso za prehrano in kožo za izdelovanje oblek, mokasinov, pasov in postelj, šotorov, čolnov in ščitov. Zato niso nikoli oprostili belcem velikega pokola teh veličastnih živali v 19. stoletju, da so zavarovali železniške proge, iz koristoljubja, pa tudi kratko malo iz veselja do ubijanja.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!