fbpx

Črede bizonov so izginile tako v Evropi kot v Ameriki

Novice

Zadnji preživeli primerki teh prežvekovalcev živijo le še v živalskih vrtovih ali pa uživajo na pol svobodo v ameriških narodnih parkih. Bizon je orjak, ki lahko zraste dva metra vvišino in tri metre v dolžino. Žal so tiste, ki so živeli v gozdovih Litve v vzhodni Evropi, iztrebili med vojno leta 1942. Ameriških bizonov, ki […]

Zadnji preživeli primerki teh prežvekovalcev živijo le še v živalskih vrtovih ali pa uživajo na pol svobodo v ameriških narodnih parkih. Bizon je orjak, ki lahko zraste dva metra vvišino in tri metre v dolžino.

Žal so tiste, ki so živeli v gozdovih Litve v vzhodni Evropi, iztrebili med vojno leta 1942. Ameriških bizonov, ki jih je bilo konec 18. stoletja še na milijone, ni več kot nekaj stotin. Indijanci so jih lovili samo toliko, kolikor so potrebovali njihovo meso za prehrano in kožo za izdelovanje oblek, mokasinov, pasov in postelj, šotorov, čolnov in ščitov. Zato niso nikoli oprostili belcem velikega pokola teh veličastnih živali v 19. stoletju, da so zavarovali železniške proge, iz koristoljubja, pa tudi kratko malo iz veselja do ubijanja.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.