fbpx

Festival Hogmanay na Škotskem

Novice

Od 29. decembra 2003 do 1. januarja 2004, Edinbuurgh V Edinburghu se vsako novo leto zgodi po mnenju mnogih ena najbolj norih novoletnih zabav. Tako zabavo si menda privošči le malo drugih narodov. Izvor imena Hogmanay ima več razlag. Škoti pravijo, da zmeda okrog izvora ustreza zmedi, ki jo povzroča divja zabava. Nekateri menijo, da […]

Od 29. decembra 2003 do 1. januarja 2004, Edinbuurgh

V Edinburghu se vsako novo leto zgodi po mnenju mnogih ena najbolj norih novoletnih zabav. Tako zabavo si menda privošči le malo drugih narodov. Izvor imena Hogmanay ima več razlag. Škoti pravijo, da zmeda okrog izvora ustreza zmedi, ki jo povzroča divja zabava. Nekateri menijo, da je izvor stara anglosaksonska beseda Haleg Monath, kar pomeni sveti mesec, drugi trdijo, da izvira iz keltskega izraza oge maidne, kar pomeni novo jutro.

Še pred kratkim Škoti (za razliko od Angležev) niso praznovali Božiča in so bili osredotočeni na prihod novega leta. Med Božičem so morali večinoma delati, korenine takega ravnanja pa naj bi segale v čas reformacije v 16. stoletje. Takrat je Božič veljal za katoliškega in je bil načeloma prepovedan. Tako je Škotom ostalo le praznovanje novega leta, ki izvira že iz obdobja pred prihodom krščanstva. In na ta dan si Škoti res privoščijo. Uradno se bo praznovanje začelo 29. decembra ob 18.30 po lokalnem času s sprevodom bakel od središča starega mesta (Parliament Square) do Calton Hilla. Sprevod bo spremljal orkester dud in bobnov, bakle pa lahko kupite tudi zadnji hip pred začetkom sprevoda(stanejo po 5 funtov). Naslednjega dne (30. decembra) bo glavno dogajanje med osmo in enajsto uro zvečer v središču George Street.

Nastopala bodo poulična gledališča, glasbene skupine, orkestri, poskušali pa bodo doseči tudi svetovni rekord v plesu, imenovanem  Strip the Willow. Na Silvestrovo bo v središču zabava na ulicah in različnih odrih. Glavni je koncert pod gradom (Ross Bandstand), letos pa bodo zvezde Erasure in The Coral. Vrhunec je seveda ognjemet z gradu ob polnoči. Na Silvestrovo se zabava ne konča. Prvega januarja organizatorji priredijo več športnih zabav, novoletni tek in zanimive dirke (otroški dvoboj, kolesarski triatlon, dirko huskyjev…). Večina zabave je brezplačna, za nekatere pa potrebujete vstopnice. V Edinburgh lahko pridete z letalom (letališče je približno 15 km zahodno od mesta), vlakom, zanimiva možnost pa je tudi trajekt z belgijske obale (vozi med Zeebrugeom v Belgiji in Rosythom na Škotskem).

Uradna spletna stran festivala: http://www.edinburghshogmanay.org/

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!