fbpx

Dih kot orodje za raziskovanje izražanje naših globin

Aktualno, Jutranja., Novice

Dih je čudovito in preprosto orodje, ki nam omogoča, da se znova povežemo s sabo, odstranimo svoje notranje blokade in zaživimo bolj polno življenje. Danes obstajajo številne dihalne tehnike, ki pomagajo zmanjševati stres in anksioznost.

Korak naprej je tako imenovano delo z dihom (ang. breathwork) in holotropno dihanje je ena od izjemno preprostih in učinkovitih energijskih metod dela z dihom, ki nam pomagajo priti v naše jedro hitreje in bolj neposredno ter tako lažje odpraviti težave kot verbalne terapije.

Dr. Stanislav Grof

Na tisoče ljudi po vsem svetu je v zadnjih 50-tih letih, odkar je dr. Stanislav Grof, avtor transpersonalne psihologije, skupaj s soprogo Kristino svetu predstavil holotropno dihanje, izkusilo preobrazbeni in zdravilni potencial te metode. Holotropno dihanje je nekoliko hitrejše in globlje kot običajno, vendar lahko vsak diha v svojem ritmu, skozi usta ali nos.

Naslednja priložnost za raziskovanje globljih plasti samih sebe s to preprosto in učinkovito metodo dela v spremenjenih stanjih zavesti bo od 7. – 10. novembra 2019 na Sljemenu nad Zagrebom.

Pomembno je, da so  oči zaprte, saj vstopamo vstopimo vase in opazujemo svojo notranjost, pri čemer nas to, kar se dogaja v zunanjem svetu, lahko ovira. Po sami seansi, so udeleženci povabljeni k ustvarjanju mandal, skozi katere lahko neverbalno izrazijo svoje izkušnje.

Seansa dihanja običajno traja tri ure.

Dihanje je pospremljeno z glasbo, ki je najprej ritmična in dinamična, s prevladujočimi bobni, sčasoma pa se spremeni v umirjene, nežnejše in bolj čustvene melodije. Seansa dihanja običajno traja tri ure. Ta tehnika se vedno izvaja v paru, zato je zraven osebe, ki diha, vedno tudi oseba, ki sedi ob njej. Naloga osebe, ki sedi, je podpirati, varovati, biti v pomoč (podati vodo, prijeti roko, pokriti… če je potrebno), predvsem pa biti prisotna in spremljati dogajanje.

Dejstvo, da nekdo budno bdi nad nami cele tri ure in skrbi za naše potrebe in varnost, je darilo samo po sebi veliko pripomore k transformaciji in zdravljenju. V dvorani, kjer poteka seansa, so vedno prisotni tudi strokovni vodje delavnic – facilitatorji, ki podpirajo udeležence v njihovem procesu.

Naslednja priložnost za raziskovanje globljih plasti samih sebe s to preprosto in učinkovito metodo dela v spremenjenih stanjih zavesti bo od 7. – 10. novembra 2019 na Sljemenu nad Zagrebom. Na delavnici bomo holotropno dihanje nadgradili z različnimi metodami avtentične čuječnosti (authentic mindfulness). Za več informacij in prijavo kliknite kliknite tukaj ali pišite na [email protected].


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]