fbpx

6 najmanjših držav na svetu

Potovanja

Najmanjše države na svetu imajo zelo majhno ozemlje ali majhno število prebivalcev.

# Vatikan

Vatikan je najmanjša država na svetu tako po površini kot tudi po številu prebivalcev. Domovanje papeža je izjemno priljubljena turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče več milijonov turistov.

Mojcej2: “”Za v Vatikan (cerkev) vstopnica ni potrebna. So določeni dnevi, ko je nekoliko več obiskovalcev in je potrebno počakati v vrsti na pregled vatikanske garde, največ sem čakala 20 minut, je pa bila vrsta zelo, zelo dolga. Mogoče traja sedaj nekoliko dlje, ker imajo poostrene preglede.”

Vatikan

# Monako

Monako obsega le slaba dva kvadratna kilometra ozemlja, a je najpogosteje naseljena država na svetu. Zaradi ugodnih davčnih pogojev se je tja preselilo ogromno število bogatašev.

# Nauru

Nauru je majhna otoška država, ki leži v južnem delu Tihega oceana, in edina na svetu nima uradnega glavnega mesta. Njeno 21 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje sestavljajo koralni otoki.

Nauru

# Tuvalu

Tuvalu je naslednja otoška država po velikosti, ki leži na polovici poti med Havaji in Avstralijo. Zaradi dvigovanja morske gladine, otokom na petih metrih nadmorske višine grozi, da jih bo zalila voda.

# San Marino

San Marino je najstarejša država in hkrati najstarejša republika na svetu. Razpoteza se na 61 kvadratnih kilometrih.

San Marino

# Liechtenstein

Liechenstein je najmanjša, a najbogatejša država, poznana po bančništvu in davčnih olajšavah. Leži med Švico in Avstrijo ter meri 162 kvadratnih kilometrov.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!