fbpx

6 najmanjših držav na svetu

Potovanja

Najmanjše države na svetu imajo zelo majhno ozemlje ali majhno število prebivalcev.

# Vatikan

Vatikan je najmanjša država na svetu tako po površini kot tudi po številu prebivalcev. Domovanje papeža je izjemno priljubljena turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče več milijonov turistov.

Mojcej2: “”Za v Vatikan (cerkev) vstopnica ni potrebna. So določeni dnevi, ko je nekoliko več obiskovalcev in je potrebno počakati v vrsti na pregled vatikanske garde, največ sem čakala 20 minut, je pa bila vrsta zelo, zelo dolga. Mogoče traja sedaj nekoliko dlje, ker imajo poostrene preglede.”

Vatikan

# Monako

Monako obsega le slaba dva kvadratna kilometra ozemlja, a je najpogosteje naseljena država na svetu. Zaradi ugodnih davčnih pogojev se je tja preselilo ogromno število bogatašev.

# Nauru

Nauru je majhna otoška država, ki leži v južnem delu Tihega oceana, in edina na svetu nima uradnega glavnega mesta. Njeno 21 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje sestavljajo koralni otoki.

Nauru

# Tuvalu

Tuvalu je naslednja otoška država po velikosti, ki leži na polovici poti med Havaji in Avstralijo. Zaradi dvigovanja morske gladine, otokom na petih metrih nadmorske višine grozi, da jih bo zalila voda.

# San Marino

San Marino je najstarejša država in hkrati najstarejša republika na svetu. Razpoteza se na 61 kvadratnih kilometrih.

San Marino

# Liechtenstein

Liechenstein je najmanjša, a najbogatejša država, poznana po bančništvu in davčnih olajšavah. Leži med Švico in Avstrijo ter meri 162 kvadratnih kilometrov.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!