fbpx

6 najmanjših držav na svetu

Potovanja

Najmanjše države na svetu imajo zelo majhno ozemlje ali majhno število prebivalcev.

# Vatikan

Vatikan je najmanjša država na svetu tako po površini kot tudi po številu prebivalcev. Domovanje papeža je izjemno priljubljena turistična destinacija, ki jo vsako leto obišče več milijonov turistov.

Mojcej2: “”Za v Vatikan (cerkev) vstopnica ni potrebna. So določeni dnevi, ko je nekoliko več obiskovalcev in je potrebno počakati v vrsti na pregled vatikanske garde, največ sem čakala 20 minut, je pa bila vrsta zelo, zelo dolga. Mogoče traja sedaj nekoliko dlje, ker imajo poostrene preglede.”

Vatikan

# Monako

Monako obsega le slaba dva kvadratna kilometra ozemlja, a je najpogosteje naseljena država na svetu. Zaradi ugodnih davčnih pogojev se je tja preselilo ogromno število bogatašev.

# Nauru

Nauru je majhna otoška država, ki leži v južnem delu Tihega oceana, in edina na svetu nima uradnega glavnega mesta. Njeno 21 kvadratnih kilometrov veliko ozemlje sestavljajo koralni otoki.

Nauru

# Tuvalu

Tuvalu je naslednja otoška država po velikosti, ki leži na polovici poti med Havaji in Avstralijo. Zaradi dvigovanja morske gladine, otokom na petih metrih nadmorske višine grozi, da jih bo zalila voda.

# San Marino

San Marino je najstarejša država in hkrati najstarejša republika na svetu. Razpoteza se na 61 kvadratnih kilometrih.

San Marino

# Liechtenstein

Liechenstein je najmanjša, a najbogatejša država, poznana po bančništvu in davčnih olajšavah. Leži med Švico in Avstrijo ter meri 162 kvadratnih kilometrov.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se je zadeva že “pozabila”, sem oblečen v to majico prišel k pouku.
  Sem prof. umetnosti na srednji šoli. K nam se je vpisal fant (naj mu bo ime) Jon. Imel je široko paleto prilagoditev zaradi posebnih potreb. Tako je pri mojem predmetu tri mesece, kot zadnja tri leta v OŠ, samo sedel in ni ustvarjal. Nekako mi je le uspelo, da se je le lotil risbe roke. […]
 • Nataša Jeza Kotnik: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Njena velika želja je bila, da bi zjutraj brala. Če vstaneš uro prej in bereš, je to 365 ur dodatnega branja na leto. Če povprečno preberemo knjigo v enem tednu, to pomeni 52 knjig na leto. In se je začelo.
 • Alenka Resinovič REZA: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  Ljudje smo socialna bitja in druženja, dotiki, nasmehi in ukvarjanje s tistimi, za katere nam je mar, bi morali biti na prvem mestu. Žal nam je v zadnjem času vse ...
 • “V redu je, vzemi!” – za natečaj
  Pri srcu me je pogrelo, pomahala sem fantu z novimi japonkami, ostalim razdelila še nekaj čokoladic in zapustila vas. Polna. Ljubezni, sreče, upanja.
 • Iza Sia Login: Hej, Ti, kaj pa sreča?
  V tem trenutku bi bila najbolj srečna če bi bili vsi ljudje sposobni aboslutne resnice glede trenutne svetovne situacije (tako mediji, strokovnjaki, politiki, poslovneži in ostali Zemjani) in bi s skupnimi močmi soustvarjali realnost in prihodnost.