fbpx

DOLINA SMRTI: Zabriskie Point

Novice

Zabriskie Point je del Narodnega Parka Doline smrti, imenovan pa je po Christianu Brevoortu Zabriskie, vice predsedniku in generalnem managerju podjetja Pacific Coast Borax Company. Zabriskie Point je razgledna točka, kjer boste lahko občudovali pobočja jezera Zabriskie, ki je izhlapelo pred 9 milijoni let. Kraj je vzdignjen nad barvitim, razgibanim območjem sotesk in blatnih gričev […]

Zabriskie Point je del Narodnega Parka Doline smrti, imenovan pa je po Christianu Brevoortu Zabriskie, vice predsedniku in generalnem managerju podjetja Pacific Coast Borax Company.

Zabriskie Point je razgledna točka, kjer boste lahko občudovali pobočja jezera Zabriskie, ki je izhlapelo pred 9 milijoni let. Kraj je vzdignjen nad barvitim, razgibanim območjem sotesk in blatnih gričev na pobočjih Funeral Mountains. V daljavi so od tukaj vidne ravne slane nižine tal doline. Njegova zgodovina se začne in konča z vodo. Prečudovita pokrajina se je oblikovala zaradi redkih, toda obilnih padavinam. Lahko rečemo, da je voda njen večni “kipar”. Pokrajina je osupljivo lepa tudi zaradi močne erozije. In prav tukaj je italijanski režiser Michelangelo Antonioni leta 1969 snemal istoimenski kultni film “Zabriskie Point”.

Na jugu, pri Badwateru, leži v nizkem, slanem porečju najnižja točka v ZDA in sicer 86 metrov pod morsko višino. Ob redkih deževnih obdobjih nastane nizko jezero, ki se razteza na veliki površini in je globoko le nekaj centimetrov. Večina vode takoj izhlapi ali ponikne. Badwater pa nikoli ne izhlapi popolnoma, uspe mu celo ohraniti unikatno vrsto ribe – Death Valley pupfish. To so majhne modrikaste ribe, ki so se prilagodile na preživetje v vročih slanih pogojih.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!