fbpx

DOLINA SMRTI: Zabriskie Point

Novice

Zabriskie Point je del Narodnega Parka Doline smrti, imenovan pa je po Christianu Brevoortu Zabriskie, vice predsedniku in generalnem managerju podjetja Pacific Coast Borax Company. Zabriskie Point je razgledna točka, kjer boste lahko občudovali pobočja jezera Zabriskie, ki je izhlapelo pred 9 milijoni let. Kraj je vzdignjen nad barvitim, razgibanim območjem sotesk in blatnih gričev […]

Zabriskie Point je del Narodnega Parka Doline smrti, imenovan pa je po Christianu Brevoortu Zabriskie, vice predsedniku in generalnem managerju podjetja Pacific Coast Borax Company.

Zabriskie Point je razgledna točka, kjer boste lahko občudovali pobočja jezera Zabriskie, ki je izhlapelo pred 9 milijoni let. Kraj je vzdignjen nad barvitim, razgibanim območjem sotesk in blatnih gričev na pobočjih Funeral Mountains. V daljavi so od tukaj vidne ravne slane nižine tal doline. Njegova zgodovina se začne in konča z vodo. Prečudovita pokrajina se je oblikovala zaradi redkih, toda obilnih padavinam. Lahko rečemo, da je voda njen večni “kipar”. Pokrajina je osupljivo lepa tudi zaradi močne erozije. In prav tukaj je italijanski režiser Michelangelo Antonioni leta 1969 snemal istoimenski kultni film “Zabriskie Point”.

Na jugu, pri Badwateru, leži v nizkem, slanem porečju najnižja točka v ZDA in sicer 86 metrov pod morsko višino. Ob redkih deževnih obdobjih nastane nizko jezero, ki se razteza na veliki površini in je globoko le nekaj centimetrov. Večina vode takoj izhlapi ali ponikne. Badwater pa nikoli ne izhlapi popolnoma, uspe mu celo ohraniti unikatno vrsto ribe – Death Valley pupfish. To so majhne modrikaste ribe, ki so se prilagodile na preživetje v vročih slanih pogojih.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.