fbpx

Fantastična prihodnost v zraku?

Novice

Kot da bi pozabili na aktualne težave letalske industrije, ameriški znanstveniki napovedujejo fantastičen razvoj letenja. Napovedi so se spet razmahnile ob obletnici prvega poleta bratov Wright konec decembra lani. V prihodnosti naj bi zasebne družbe prevažale turiste v vesolje, letala naj bizamenjala avtomobile, okrog Zemlje pa naj bi vozila nadzvočna letala. Vse to so že […]

Kot da bi pozabili na aktualne težave letalske industrije, ameriški znanstveniki napovedujejo fantastičen razvoj letenja. Napovedi so se spet razmahnile ob obletnici prvega poleta bratov Wright konec decembra lani.

V prihodnosti naj bi zasebne družbe prevažale turiste v vesolje, letala naj bizamenjala avtomobile, okrog Zemlje pa naj bi vozila nadzvočna letala. Vse to so že stare – še vedno neuresničene – napovedi. Vsaj turistična potovanja v vesolje se zdijo relativno blizu. Peter Diamandis, letalski navdušenec, je namreč leta 1996 razpisal t. i. X nagrado, vredno 10 milijonov ameriških dolarjev za prve zasebnike, ki bi izdelali letalo za taka potovanja. Zanjo se poteguje več kot 20 ekip, Diamond pa je pred kratkim dejal, da jo bo verjetno lahko podelil že prihodnje leto. Do leta 2013 naj bi bili že možni redni t. i. suborbitalni poleti, njihova cena pa naj bi padla pod milijon ameriških dolarjev.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!