fbpx

Festival kresne noči 26. junija 2004 – Norveška

Novice

Oslo, NorveškaPraktično povsod po Evropi je že od starodavnih časov kresna noč (noč po poletnem solsticiju oziroma najdaljšem dnevu v letu) razlog za praznovanje. Nekaj posebnega pa je ta čas v Skandinaviji, kjer severno od arktičnega kroga tega dne ni noči. Temu rečejo tudi polnočno sonce. Mnogi trdijo, da je ta čas najbolj čaroben in […]

Oslo, Norveška
Praktično povsod po Evropi je že od starodavnih časov kresna noč (noč po poletnem solsticiju oziroma najdaljšem dnevu v letu) razlog za praznovanje. Nekaj posebnega pa je ta čas v Skandinaviji, kjer severno od arktičnega kroga tega dne ni noči. Temu rečejo tudi polnočno sonce. Mnogi trdijo, da je ta čas najbolj čaroben in slikovit na Norveškem, glavno dogajanje pa je v Oslu. Tam vsako leto priredijo festival na prvo soboto po kresni noči. V praznovanje poleg glasbe in koncertov ter hrane in pijače vključijo tudi jelenje dirke, brez katerih v Skandinaviji očitno ni prave zabave. Norvežani kresno noč praznujejo že stoletja.

 Ne samo, da tako uživajo ob celodnevni svetlobi, veselijo se tudi novega življenja, ki ga v ostrem podnebju napoveduje prihajajoče poletje. V poganskih časih so ljudje verjeli, da se takrat odprejo vrata zgornjih in spodnjih svetov in ven pridejo nadnaravna bitja. Ljudje naj bi se pred njimi zaščitili tako, da so prižgali ogromne kresove. S prihodom krščanstva so
praznik preimenovali v dan svetega Janeza, v čast Janeza Krstnika. Ljudje še vedno prižigajo kresove. Več dni prej nabirajo les ob obalah jezer, rek, fjordov in ob morju. Ob kresu se zbere veliko ljudi, ki plešejo, pojejo, jejo in pijejo ter se zabavajo vso noč.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!