fbpx

MONGOLIJA: Festival od 11. do 13. julija 2004

Novice

Naadam je največji, najbolj vznemirljiv in najbolj barvit festival v Mongoliji. V središču praznovanja so konjske dirke, lokostrelstvo in rokoborbe – trije tradicionalni mongolski športi. Veljajo predvsem za moške športe, čeprav na konjskih dirkah in pri lokostrelstvu sodelujejo tudi dekleta in ženske. V začetku julija je sicer festival v Ulan Batorju, vendar pa Naadam ni […]

Naadam je največji, najbolj vznemirljiv in najbolj barvit festival v Mongoliji. V središču praznovanja so konjske dirke, lokostrelstvo in rokoborbe – trije tradicionalni mongolski športi. Veljajo predvsem za moške športe, čeprav na konjskih dirkah in pri lokostrelstvu sodelujejo tudi dekleta in ženske. V začetku julija je sicer festival v Ulan Batorju, vendar pa Naadam ni omejen le na glavno mesto. Dogaja se tudi v ruralnih predelih države. Naadam pomeni preprosto festival, tradicijo druženja, predvsem zato, da bi se ljudje pomerili v jahanju in moči. Izvira iz besede naadah, ki pomeni igrati se. Taka tradicija sega še v čase Džingiskana, zato naadam nekateri imenujejo tudi druge najstarejše olimpijske igre. Mongoli se na praznik pripravljajo mesece vnaprej. Zmagovalnim konjem pojejo hvalnice, čislani pa so tudi jahači, čeprav so večinoma še otroci. V nomadski Mongoliji to ni nič nenavadnega, saj je večkrat slišati, da se tamkajšnji otroci prej naučijo jahati kot hoditi. Jahači na tekmi so lahko že zelo mladi otroci (od šest do trinajst let). Tako ima konj lažje breme, hitreje teče in dlje časa zdrži v dirki čez stepo. Mongoli trdijo, da tako dosežejo, da je to predvsem dirka konj in ne ljudi. Konji so razdeljeni na kategorije glede na starost in tekmujejo na 16 do 30 kilometrov dolgih progah.

Tekmovalna steza je odprta stepa, proga pa seveda ni jasno začrtana. Znan je le ciljni krog. Dirke so prava paša za oči, saj je gruča stotih konj, ki se udeležujejo tekmovanja, vznemirljiva že sama po sebi. Sicer pa jih tudi lepo okrasijo v nacionalnih barvah: modri, oranžni in vijolični. Na festivalu ne manjka hrane in pijače, tradicionalnih pesmi in plesa. Vse skupaj se konča z veliko parado tekmovalcev, menihov, vojakov in glasbenikov ter ostalih Mongolov, oblečenih v bojevniške uniforme iz časov Džingiskana. Vsekakor vredno ogleda, čeprav je organizacija festivala prepuščena precejšnji improvizaciji in je po mnenju nekaterih precej okrnjena. V preteklosti so komunistične oblasti namreč Naadam spremenile v praznovanje dneva revolucije, ko je leta 1921 Mongolija postala druga komunistična država na svetu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!