fbpx

Fjord Sogne

Novice

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši na svetu je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen. Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko […]

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši na svetu je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen.

Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko so ledeniki izginili, je doline zalilo morje. Tako so nastale “morske reke”. Fjord Sogne meri v dolžino 180 kilometrov, njegova širina pa je različna, od nekaj 100 metrov do več kilometrov. Kakor večina fjordov je tudi tale dovolj globok, da lahko daleč po njem plujejo velike ladje. Tu in tam doseže njegova globina tisoč metrov, skalnate stene, ki se vzdigujejo ob njem, pa dosežejo prav tolikšno višino. Tukaj šumijo številni slapovi. Lososi, ki so zaželen plen ribičev, prihajajo v zavetje fjordov, da se tu drstijo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!