fbpx

Fjord Sogne

Novice

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši na svetu je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen. Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko […]

V obale Norveške so globoko vrezani fjordi, doline, kjer so nekoč drseli proti morju ledeniki. Najdaljši in najlepši na svetu je prav gotovo fjord Sogne, ki se razprostira severno od pristanišča Bergen.

Na svoji poti s skandinavskega gorovja so številni ledeniki vrezali v skalovje globoke doline in se po njih spuščali v Atlantski ocean. Ko so ledeniki izginili, je doline zalilo morje. Tako so nastale “morske reke”. Fjord Sogne meri v dolžino 180 kilometrov, njegova širina pa je različna, od nekaj 100 metrov do več kilometrov. Kakor večina fjordov je tudi tale dovolj globok, da lahko daleč po njem plujejo velike ladje. Tu in tam doseže njegova globina tisoč metrov, skalnate stene, ki se vzdigujejo ob njem, pa dosežejo prav tolikšno višino. Tukaj šumijo številni slapovi. Lososi, ki so zaželen plen ribičev, prihajajo v zavetje fjordov, da se tu drstijo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!