fbpx

Gore Janta v Indiji

Novice

V Indiji, severovzhodno od mesta Bombay, se dviga venec bazaltnih gora. V njihovih skalnatih stenah je izklesanih 29 votlin, ki so jih izklesali budistični menihi v začetku našega štetja. Te votline so pravzaprav budistični samostani. Ker jih jezasul pesek in so ljudje nanje pozabili, jim roparji niso prišlido živega. Tja prideš po poti, ki je […]

V Indiji, severovzhodno od mesta Bombay, se dviga venec bazaltnih gora. V njihovih skalnatih stenah je izklesanih 29 votlin, ki so jih izklesali budistični menihi v začetku našega štetja.

Te votline so pravzaprav budistični samostani. Ker jih jezasul pesek in so ljudje nanje pozabili, jim roparji niso prišlido živega. Tja prideš po poti, ki je prav tako vklesana v skalovje. V vseh votlinah lahko vidiš na stenah prekrasne ploskerisbe in stebre iz taiste skale, na katerih slone lepo obdelanisvodi. Risbe predstavljajo prizore iz domačega  življenja, bitke in razne upodobitve Bude. Nedaleč od tod, v Ellori, pa je32 votlin v obliki svetišča, ki sodijo med najlepša dela indijske umetnosti in so še zdaj odlično ohranjene.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!