fbpx

Helikoptersko reševanje v gorah ni vedno brezplačno

Aktualno, Novice, Pohodništvo in gore

Zimske počitnice se približujejo, zato vas morda zamika obisk gora, smučanje in deskanje na snegu. Pri aktivnem preživljanju počitnic se hitro lahko zgodi kak nepričakovan dogodek, ki zahteva obisk zdravnika ali celo reševanje. Če se zgodi kaj hujšega od odrgnin in modric, lahko neroden padec zahteva tudi reševanje s helikopterjem. To pa ni vedno brezplačno.

V Sloveniji je helikoptersko reševanje (še) brezplačno, v tujini pa žal ni tako

V Sloveniji je zaenkrat še tako, da helikoptersko reševanje spada pod nujno medicinsko pomoč, zato ga krije zdravstveno zavarovanje. Za izvajanje skrbi posebna zdravniška ekipa, ki je stalno dežurna na brniškem letališču, helikopterske prevoze pa izvajajo policijski in vojaški helikopterji. Ko je potrebno reševanje »iz zraka«, se velikokrat v  reševanje vključi tudi gorska reševalna služba, ki deluje na prostovoljni bazi.

Takoj, ko prestopimo mejo pa temu ni več tako. Avstrija, Italija in Francija, ki so najpogostejše smučarske destinacije Slovencev čez mejo, imajo različne zakone in pravila o helikopterskem reševanju. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja vam bo prišla prav v primeru obiska urgence v javnih ustanovah, vendar pa morate vedeti, da helikopterskega reševanja ne krije. Boljša izbira je komercialno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki krije tudi tovrstne stroške.

Raje nekaj 10 evrov za zavarovanje, kot nekaj 1.000 za helikoptersko reševanje

Če nimate pravega zavarovanja, lahko visoki stroški reševanja s helikopterjem povzročijo hud udarec za vaš žep. Za reševanje s helikopterjem lahko v alpskih državah prejmete račun za nekaj tisoč evrov.

WIZ Tujina krije stroške helikopterskega reševanja do višine zavarovalne vsote izbranega paketa – izbirate lahko med 25.000, 50.000 in 100.000 €.

Za celoletno zavarovanje lahko plačate manj kot za 1 celodnevno smučarsko karto čez mejo (za individualno polico od 38 do 65 € na osebo). Celoletno družinsko zavarovanje za do 8 oseb stane od 68 do 117 € – cena je enaka za 2 ali za  do 8 oseb.

Samo januarja darilo ob sklenitvi celoletnega družinskega zavarovanja: PowerBank

S sklenitvijo celoletnega družinskega zavarovanja WIZ Tujina lahko januarja poskrbite, ne le za varnost svoje družine na počitnicah čez mejo, ampak tudi za rezervno energijo za družinske elektronske naprave.

PowerBank je odličen potovalni pripomoček in sopotnik na poti – napolni telefone, tablice, fotoaparate, predvajalnike glasbe, da vas ne pustijo na cedilu, ko jih najbolj potrebujete.

Poskrbite za svojo varnost čez mejo in prihranite 10 % pri spletni sklenitvi zavarovanja WIZ Tujina – le še januarja. WIZ je spletna prodajna točka Adriatica Slovenice d.d.Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!