fbpx

Grad Miramare

Izleti, Mesta

Grad Miramare leži v tržaškem zalivu na rtu Grignano le slabih 10 kilometrov iz centra Trsta.

Grad Miramare leži v tržaškem zalivu na rtu Grignano le slabih 10 kilometrov iz centra Trsta. Obdaja ga cvetoč park poln botaničnih vrst, ki jih je nadvojvoda Ferdinand prinesel s svojih potovanj po svetu ter s prečudovitim panoramskim razgledom na morje. To razkriva že ime samo “mira mar”, ki v španščini pomeni pogled na morje. Govorice pravijo, da lahko z vsakega okna vidiš na morje. V parku so številne sprehajalne poti, ribniki, vodnjaki in kipi.

Grad Miramare

Zgrajen je bil v drugi polovici 19. stoletja po naročilu nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburško-Lotarinskega, mlajšega brata cesarja Franca Jožefa, kot rezidenca zanj in njegovo ženo, šarloto Belgijsko. Po smrti nadvojvode leta 1867, ko je bil ustreljen v Mehiki, je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov. V njem sta se rada zadrževala cesarica Elizabeta (Sisi) in prestolonaslednik Franc Ferdinand. Danes je v lasti italijanske družine in v njem si lahko ogledamo luksuzno aristokratsko rezidenco Ferdinanda Maksimilijana in šarlote z ohranjenim originalnim pohištvom in njunimi osebnimi predmeti ter prostore Amadea Savojskega, ki je v gradu  prebival v tridesetih letih 20. stoletja. Del prostorov  je urejen kot kabina na avstrijski poveljniški ladji SMS Novara, saj je bil nadvojvoda Ferdinand navdušen pomorščak in vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice.

“Miramare ti vzame par uric časa za obisk parka in ogled gradu, zraven bi predlagala raje še ogled devinskega gradu in sprehod po Rilkejevi poti med Sesljanom in devinskim gradom (pot je sicer baje zaprta zaradi nekih zemljiških sporov, ampak se vseeno da po njej pešačiti, dolga pa je cca 2 km, vmes spijete kavo v Devinu ali v pristanišču v Sesljanu.”

avtor mehanik, tema na forumu: Popotniški nasveti

Zraven gradu je z ministrskim odlokom iz leta 1986 razglašen naravni morski rezervat, varovano območje, v katere hranijo podatke o rastlinski in živalski dediščini. V njem je našlo zatočišče ogromno vrst ptic in pisan podvodni svet.

“V Trst smo v časih nekdanje Jugoslavije Slovenci radi hodili po kavo, sladkor, čokolado in kajpada po kavbojke a Trst ostaja še vedno priljubljen.”

Več: Na ogled znamenitosti, koncert ali na damski nakup v Trst

Grad Miramare je odprt vsak dan med 9.00 – 19.00, park pa v tem mesecu med 8.00 – 16.00. Redna cena ogleda gradu je 8 eur, znižana pa 5 eur. Vstop v park je prost skozi vse leto.

Več informacij na uradni spletni strani: Grad Miramare


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.