fbpx

Grad Miramare

Aktivnosti, Mesta

Grad Miramare leži v tržaškem zalivu na rtu Grignano le slabih 10 kilometrov iz centra Trsta.

Grad Miramare leži v tržaškem zalivu na rtu Grignano le slabih 10 kilometrov iz centra Trsta. Obdaja ga cvetoč park poln botaničnih vrst, ki jih je nadvojvoda Ferdinand prinesel s svojih potovanj po svetu ter s prečudovitim panoramskim razgledom na morje. To razkriva že ime samo “mira mar”, ki v španščini pomeni pogled na morje. Govorice pravijo, da lahko z vsakega okna vidiš na morje. V parku so številne sprehajalne poti, ribniki, vodnjaki in kipi.

Grad Miramare

Zgrajen je bil v drugi polovici 19. stoletja po naročilu nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana Habsburško-Lotarinskega, mlajšega brata cesarja Franca Jožefa, kot rezidenca zanj in njegovo ženo, šarloto Belgijsko. Po smrti nadvojvode leta 1867, ko je bil ustreljen v Mehiki, je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov. V njem sta se rada zadrževala cesarica Elizabeta (Sisi) in prestolonaslednik Franc Ferdinand. Danes je v lasti italijanske družine in v njem si lahko ogledamo luksuzno aristokratsko rezidenco Ferdinanda Maksimilijana in šarlote z ohranjenim originalnim pohištvom in njunimi osebnimi predmeti ter prostore Amadea Savojskega, ki je v gradu  prebival v tridesetih letih 20. stoletja. Del prostorov  je urejen kot kabina na avstrijski poveljniški ladji SMS Novara, saj je bil nadvojvoda Ferdinand navdušen pomorščak in vrhovni poveljnik avstrijske vojne mornarice.

“Miramare ti vzame par uric časa za obisk parka in ogled gradu, zraven bi predlagala raje še ogled devinskega gradu in sprehod po Rilkejevi poti med Sesljanom in devinskim gradom (pot je sicer baje zaprta zaradi nekih zemljiških sporov, ampak se vseeno da po njej pešačiti, dolga pa je cca 2 km, vmes spijete kavo v Devinu ali v pristanišču v Sesljanu.”

avtor mehanik, tema na forumu: Popotniški nasveti

Zraven gradu je z ministrskim odlokom iz leta 1986 razglašen naravni morski rezervat, varovano območje, v katere hranijo podatke o rastlinski in živalski dediščini. V njem je našlo zatočišče ogromno vrst ptic in pisan podvodni svet.

“V Trst smo v časih nekdanje Jugoslavije Slovenci radi hodili po kavo, sladkor, čokolado in kajpada po kavbojke a Trst ostaja še vedno priljubljen.”

Več: Na ogled znamenitosti, koncert ali na damski nakup v Trst

Grad Miramare je odprt vsak dan med 9.00 – 19.00, park pa v tem mesecu med 8.00 – 16.00. Redna cena ogleda gradu je 8 eur, znižana pa 5 eur. Vstop v park je prost skozi vse leto.

Več informacij na uradni spletni strani: Grad Miramare


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]