fbpx

Istrska vinska cesta

Novice

Od starodavnega Socerba in črnokalskih serpentin, med dolinami Osapske reke, Rižane in Dragonje se do morske obale širijo griči slovenske Istre. Šavrinski hribi in slemena so na eni strani obrnjeni proti Jadranu, na drugi pa v kamniti Kraški rob. Oljke in trte že od časov Histrov in Rimljanov dajejo značaj temu kosu sveta. Tukaj pridelujejo […]

Od starodavnega Socerba in črnokalskih serpentin, med dolinami Osapske reke, Rižane in Dragonje se do morske obale širijo griči slovenske Istre. Šavrinski hribi in slemena so na eni strani obrnjeni proti Jadranu, na drugi pa v kamniti Kraški rob. Oljke in trte že od časov Histrov in Rimljanov dajejo značaj temu kosu sveta. Tukaj pridelujejo rdeči refošk, zlato malvazijo in muškat.

V vinsko cesto so vključene vinske kleti, osmice, turistič ne kmetije, vinoteke, oljarne, domači in umetni obrtniki in domače gostilne. Tukaj pridelujejo tudi izvrstno oljčno olje, češnje in zgodnjo zelenjavo. Kraji so razpršeni: od Socerba do Hrastovelj, od Kubeda do Gradin, od Škofij do Debelega Rtiča, od Dekanov prek Marezig in Trušk do Kopra, zato se na pot raje podajte z zemljevidom. Novembra v Kubedu in tradicionalnih osmicah potekajo martinovanja.

Ob vinu ponudijo šparglje, tartufe, bobič (koruzno mineštro), bakalaj (polenovko na belo), hroštole, fritule, pince, fuže, istrski pršut, kuhane štruklje, figove hlebčke in druge tradicionalne jedi. Istrani že od nekdaj prisegajo na rdeče sorte. Najpomembnejša sorta je refošk, ki ga v klasični predelavi vrejo v odprtih kadeh. Gosto in temno, skoraj vijoličasto vino je simbol istrske tradicije. Ponujajo tudi istrsko malvazijo s Koprskega, ki ima poln okus, in rumeni muškat, eno najstarejših sort na svetu.

Med belimi sortami so na Koprskem spoštovani še chardonnay in sivi pinot, med rdečimi pa kabernet in merlot. Ponudniki ob vinski cesti: Vinakoper, Vinogradništvo Ferran & Rupnik, Vinoteka Brenta, Gostilna Majda, Turistič na kmetija, Medljan, Osmica Krmac, Kmetija Mahnič.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!