fbpx

Vinska cesta Jeruzalem

Novice

Ljutomersko- ormoške gorice slovijo po vinu in lepi pokrajini. Jeruzalem so zaznamovali že Rimljani, križarji in romarji na pohodu v Sveto deželo ter osvajalski Turki. V Veličanah je mogoč na zidanica Malek z manjšim vinogradniš kim muzejem, veliko stiskalnico v obokani kleti in hišno kapelo s freskami iz 17. stoletja. Železne Dveri varujejo zidanico benediktinskega […]

Ljutomersko- ormoške gorice slovijo po vinu in lepi pokrajini. Jeruzalem so zaznamovali že Rimljani, križarji in romarji na pohodu v Sveto deželo ter osvajalski Turki. V Veličanah je mogoč na zidanica Malek z manjšim vinogradniš kim muzejem, veliko stiskalnico v obokani kleti in hišno kapelo s freskami iz 17. stoletja. Železne Dveri varujejo zidanico benediktinskega opata iz Admonta. V Radomerščaku je v rojstni hiši slavnega jezikoslovca Frana Miklošiča muzej, v Cerovcu pa rojstna hiša ilirskega pesnika Stanka Vraza. V Jeruzalemu lahko obiščete tudi cerkev Žalostne Matere božje in arboretum eksotičnega drevja. Pod vinskimi goricami je Ljutomer. V mestu s cerkvijo sv. Janeza Krstnika je še lončarski muzej, na Cubru je muzej >Ralo<, v Razkrižju pa še muzej kovaš tva. Na mnogih vinotočih in kmetijah poleg vina ponujajo tudi prleške domače dobrote. Na tradicionalnem martinovanju pa volijo vinsko kraljico. Na Železnih Dverih dobro uspeva šipon, chardonnay, laški rizling in rumeni muškat. Na Slemenastem Slamnjaku pridelujejo laški rizling, na Rin- četovi Grabi z razgledom do Avstrije in Madžarske gojijo muškat otonel, laški rizling in chardonnay. Nunska Graba z arhivsko kletjo slovi po sauvignonu, renskem rizlingu, chardonnayu in šiponu. V Gresovščaku, kjer so nekoč kurili opozorilne kresove, uspeva zahtevni in aromatični rumeni muš- kat, traminec in sivi pinot. Na Radomeršč aku je veliko renskega rizlinga, na Cerovcu sivi in na Svetinjah beli pinot, na Vinskem Vrhu so najboljše pozne trgatve renskega rizlinga, na Strmcu pa pozne bere laškega rizlinga. Kog daje pozne trgatve in jagodne izbore chardonnayev. Ponudniki ob vinski cesti: Ljutomerska klet, Vinogradništvo Čurin – Prapotnik, Unikat Vinotoč Belec, Turistič na kmetija Jureš, Vinotoč Hlebec, Zidanica Malek, Gostišče Brenholc, Taverna Kolesarjenje po vinski poti, vožnja s kočijo.

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.