fbpx

Izročilo furlanske kuhinje

Novice

V restavracijah Furlanije Julijske krajine se bodo do februarja 2006 vrstili kulinarični dogodki, ki so namenjeni oživljanju in ohranjanju izvirnih starodavnih okusov in ohranjanju kulinarič ne kulture ter odkrivanju starih okusov z današnjo interpretacijo. Furlanija Julijska krajina obiskovalcem in domačinom ponuja možnost, da spoznajo njeno pravo dušo, ki jo poleg zgodovine, kulture in tradicije tvorijo […]

V restavracijah Furlanije Julijske krajine se bodo do februarja 2006 vrstili kulinarični dogodki, ki so namenjeni oživljanju in ohranjanju izvirnih starodavnih okusov in ohranjanju kulinarič ne kulture ter odkrivanju starih okusov z današnjo interpretacijo.

Furlanija Julijska krajina obiskovalcem in domačinom ponuja možnost, da spoznajo njeno pravo dušo, ki jo poleg zgodovine, kulture in tradicije tvorijo tipični izdelki in presenetljive jedi, ki zajemajo vse: od alpske, hribovske kulinarike do jadranske, morske kuhinje. Namen kulinaričnih dogodkov je oživljanje izvirnih in pristnih starodavnih okusov Furlanije Julijske krajine, ki leži na skrajnem robu severovzhodne Italije, na meji z avstrijsko Koroško in Slovenijo. Trije kulinarični dogodki so gurmanski užitek za Furlane, ki na ta način ponovno odkrivajo stare okuse svoje dežele in njihove današnje interpretacije, ki nastajajo po domišljiji kuharskih mojstrov in so hkrati tudi presenečenje za turiste, ki bodo imeli priložnost spoznati kulinariko te pokrajine.

Karnija za mizo 2005
Planšarski siri, suhomesni izdelki, divjačina, zelenjava in zelišča, gozdni sadeži in gobe so osnova furlanske kuhinje z večstoletno kulinarično tradicijo Karnije in trbiškega območja. Kuhinja iz teh krajev velja za eno najbolj pristnih v Alpah, je enostavna in iz naravnih sestavin, ki jih večinoma pridelujejo na majhnih kmetijah. Tradicionalni lokalni okusi kulinarične umetnosti Karnije in trbiškega območ ja se med seboj razlikujejo, vendar je v njih še vedno moč prepoznati alpsko kuhinjo s furlansko, avstrijsko in slovensko tradicijo. Že od druge polovice letošnjega junija poteka vinski in kulinarični dogodek Paleta okusov Karnija za mizo 2005, ki se odvija pod okriljem videmskega združenja in v izbranih restavracijah Karnije in trbiške pokrajine. Kulinarične predstavitve lokalnih kuharskih mojstrov bodo potekale do konca oktobra. V večernih urah v restavracijah organizirajo tematske delavnice na temo “slow food”. Pri dogodku sodeluje 18 restavracij in gostiln Karnije, sosednje Koroš ke od Mauthena do Oberdrauburga in trbiške pokrajine, ki predstavljajo svoje menije s poudarkom na glavnih jedeh. Po obedu gostom, ki izberejo degustacijski meni, podarijo lanen prtič ek s tradicionalnimi motivi starih karnijskih tkalnic. Cena degustacijskega menija v italijanskih restavracijah je 22 do 32 evrov, v avstrijskih restavracijah pa 15 do 26 evrov. Na pokuš ino so tradicionalne lokalne jedi, kot so cjarsons (vrsta raviolov s sladkim nadevom), frico s polento (dišeča ocvrta jed s koščki planšarskega sira), svinjski file z ohrovtom, musét e brovade (klobasa iz svinjskih kož s kislo repo), njoki po karnijsko ali z jabolki, kakor tudi najbolj iskane in ustvarjalne glavne jedi, pripravljene iz tipičnih naravnih lokalnih sestavin, kot so pira z gobami in klobaso, jelenova tagliata z jabolčno omako, buč na juha, svinjski carpaccio v telečji omaki, koščki morskega lista, bučke in pršut Sauris z drobnimi žličniki iz šalotke, jurčkova omaka z ravioli, nadevanimi s karnijskimi siri, svinjski zrezki na slanini z omako iz jabolk in cimeta, fonc (gobe), toc in braide. Informacije o restavracijah in menijih so objavljene v preglednem vodiču v italijanskem in nemškem jeziku, ki je na razpolago v informativnih turistič nih centrih v Karniji in trbiški pokrajini in v restavracijah, ki sodelujejo pri dogodku. V vodiču lahko med drugim najdete recepte jedi, ki so značilne za posamezno predstavljeno restavracijo.

Okusi lagune
Odkrivati laguni Marana in Gradeža ter okolico, uživati v najbolj tipičnih morskih jedeh in se prepustiti lepotam pokrajine med kopnim in morjem je namen projekta Okusi lagune. Od 20. avgusta do 6. novembra ponujajo specialitete furlanske morske kuhinje. Kulinarični dogodki potekajo v okoli dvajsetih lokalnih restavracijah, ki obkrož ajo laguni od Marana do Lignana in Gradeža. Mize so obložene z ribami, raki in mehkužci, ki so pripravljeni po starih, tradicionalnih receptih in z domiselnimi novostmi sodobnega časa. Seveda ponujajo tudi tople in hladne predjedi, kot so rižote, juhe, jedi na žaru in ocvrte jedi. Prireditev Okusi lagune ponuja priložnost za pokušino pristnih lokalnih jedi ob izbranih vinih iz najboljših furlanskih kleti. Med specialitetami ponujajo tudi domače krompirjeve njoke s sardelnimi fileji in kaprami, predjed iz mlačne račje peruti z okrasnimi paradižniki in baziliko, špagete s hobotnico, ciplja na listih lovora, ri žev kipnik s pokrovač o in porom, mešane ocvrte ribe, ječmen s sipicami, lazanje s sipinim črnilom in omako iz školjk in bučk, bisato in speo (jegulje na žaru), file lagune (pe čeni romb, šarg in škarpina) in seveda odličen boreto alla graisana, ribjo juho na belo, ki je simbol gradeške kuhinje. Večina ponujenih jedi je ribjih, nekatere restavracije ponujajo tudi meso in divjačino s tradicionalnimi glavnimi jedmi pokrajine okoli lagun, kot je divja raca z zelenjavo. Vsak lokal pripravi degustacijski meni s tremi jedmi in sladico ter s tremi vrstami furlanskega vina. Degustacija stane 25 evrov in več. Po obroku vsak gost dobi darilo lanen namizni prtiček s tipičnimi motivi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!