fbpx

Japonski sumo borci

Novice

Sumo izvira iz legende, v kateri je bog Takemikazuchi zmagal v rokoborbi z vodjo plemena. Kmalu so ti boji priromali v cesarsko palačo, kjer so tovrstno aristokratsko zabavo poimenovali sechie zumo. Hkrati je simbolizirala ceremonijo, v kateri je bil počaščen mir na Zemlji. Borbe so pojmovali kot nekakš en ritual in molitev bogovom za dobro […]

Sumo izvira iz legende, v kateri je bog Takemikazuchi zmagal v rokoborbi z vodjo plemena. Kmalu so ti boji priromali v cesarsko palačo, kjer so tovrstno aristokratsko zabavo poimenovali sechie zumo. Hkrati je simbolizirala ceremonijo, v kateri je bil počaščen mir na Zemlji. Borbe so pojmovali kot nekakš en ritual in molitev bogovom za dobro žetev. Ritual so spremljali plesi, glasba, zmagovalca pa so slavili v velikem slogu.

Rokoborba ima pravila Ring (dohyo) je dobil ime po razprti slamnati vreči riža. Vkopan je v zemljo, površina pa je posuta s tanko plastjo peska. Nad njim visi shinto svetišče, ki s svojimi štirimi vogali prikazuje štiri letne čase. Zmagovalec je tisti, ki prisili nasprotnika, da stopi iz označenega kroga v ringu. To je splošno pravilo, ki pa ga dopolnjuje še eno. V kolikor pride do dotika tal nasprotnika s katerimkoli delom telesa razen podplatom, je rikishi (sumo borec) boj dobil. Vsak dotik vitalnih organov oziroma udarec v oblečen del telesa se kaznuje z diskvalifikacijo. Sodnik je oblečen kot shinto duhovnik. Japonci ga imenujejo gyori. Nosi barvna oblačila iz svile in črno kapo. Njegov rang določa barva kimona. Najvišji rang imajo sodniki v vijoličastobelem kimonu, sledijo pa jim rdečebeli, modrobeli in modri ali črni…

 

Več: Horizont


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!